De helft van de respondenten van het Testpanel van Radar geeft aan op zonnige dagen altijd, of in ieder geval meestal, een zonnebril te dragen. Het dragen van een zonnebril op zulke zomerse dagen is belangrijk, want: uv-straling is niet alleen schadelijk voor je huid, maar ook voor je ogen.

Het consumentenprogramma Radar vroeg het Testpanel naar gewoonten en overwegingen bij het dragen van een zonnebril. Ruim 32.000 mensen vulden de vragenlijst in. 1 op de 10 respondenten zegt nooit een zonnebril te dragen, en 12 procent doet dat meestal niet. De meesten vooral niet omdat ze een 'gewone' bril dragen (al dan niet met meekleurende glazen).

Lees meer over het onderzoek op de site van Radar:

Beschermt een goedkope zonnebril je ogen net zo goed als een dure?

Lang niet alle 'gewone' brillen bieden voldoende bescherming tegen uv-straling. Hoe weet je welke zonnebril uv-straling wel voldoende tegenhoudt? 9 procent van de panelleden kijkt of de bril donker genoeg is, 14 procent gaat speciaal naar buiten om in het daglicht te kijken of de bril voldoende licht tegenhoudt.

Donkere glazen?

Hoe donker de glazen zijn zegt echter niets over de mate van uv-bescherming. Brillen met glazen zonder kleur kunnen uv-straling blokkeren. Hoe weet je dan of je een exemplaar hebt dat je ogen voldoende beschermt? Of je nu een zonnebril voor een paar euro bij de drogist koopt of een duurdere variant bij de opticien: alle brillen die in Nederland (en binnen de Europese Unie) verkocht worden moeten 100 procent uv-bescherming bieden.

Je kunt op het label van je bril kijken om dat te controleren: daar staat dan het CE-keurmerk. De waarde achter dat keurmerk maakt voor de mate van uv-bescherming niet uit. Het getal zegt wel iets over de mate van lichtabsorptie.

Bron: Radar