De premie van de meest gekozen basisverzekering van Zilveren Kruis neemt met 8 euro toe naar 117,45 euro per maand. Door de inzet vanuit de reserves is de premiestijging beperkt gebleven, laat de zorgverzekeraar weten.

Andere (grote) zorgverzekeraars hebben al eerder ook behoorlijke verhogingen aangekondigd. Die stroken niet met de ramingen van de regering. Op Prinsjesdag werd nog verwacht dat de stijging slechts op 3,50 euro zou uitkomen.

Eerder deze maand kondigde zorgverzekeraar CZ aan dat de premie van de basiszorgverzekering volgend jaar omhoog gaat met 7,90 euro tot 112,85 per maand, een stijging van 7,5 procent. Eind september kondigde DSW, een van de andere grote ziektekostenverzekeraars in Nederland, al een premiestijging van bijna een tientje aan

Geen ruimte voor compensatie

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zei vrijdag geen ruimte te zien om de forse verhoging te compenseren. Volgens haar hadden de zorgverzekeraars meer uit hun reserves kunnen putten.Zilveren Kruis zegt vrijdag dat ook te doen.

Dat de zorgkosten ieder jaar stijgen komt volgens de verzekeraars vooral door uitbreiding van de basisverzekering, die de overheid bepaalt. Zilveren Kruis stelt dat ook met deze premiestijging de zorgkosten toch nog hoger zijn dan er aan premie binnenkomt. Het verschil wordt bijgelegd uit de reserves.

Nog niet alle premies bekend

Zaterdag 19 november is de uiterste datum dat zorgverzekeraars hun premies bekend moeten maken, maar één dag eerder zijn nog steeds niet alle verzekeraars over de brug gekomen. Volgens vergelijkingssite ZorgKiezer.nl houdt iedereen elkaar tot het laatste moment haarscherp in de gaten. 'Je kunt niet te duur zijn want dan lopen de klanten weg. Je kunt ook niet te goedkoop zijn want dan krijg je te veel nieuwe klanten waardoor je extra financiële reserves moet aanhouden.'

Bron: ANP