Kinderen die moeite hebben met het inslapen krijgen zonder onderzoek naar de oorzaak van de slaapproblemen al snel melatoninepillen. Deze pilletjes zijn zonder recept verkrijgbaar, maar hoe veilig zijn ze?

Melatonine is een hormoon dat ons slaapritme regelt. 's Avonds maakt je lichaam het aan en wordt het signaal afgegeven dat het tijd is om te gaan slapen. Volgens dr. Irene Miedema, neuroloog en somnoloog bij het slaapcentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei,  is het niet slim om als ouders zelf het melatoninegehalte van je kind te gaan bepalen. Wanneer je het verkeerd gebruikt, werkt het middel namelijk averechts.

Het werkt alleen bij kinderen die een biologische-klokstoornis hebben

Miedema voegt hieraan toe dat het belangrijk is om je kind op biologische-slaapstoornis te testen. 'In de praktijk zie je dat ouders vaak hun kind maar een pilletje geven omdat ze van een ander gehoord hebben dat het werkt. Maar het werkt alleen bij kinderen die een biologische-klokstoornis hebben.' Bij slechts twee tot drie procent van de kinderen komt deze stoornis daadwerkelijk voor.

Veel kinderen maken namelijk regelmatig een fase door waarin ze minder slapen. Dit betekent nog niet meteen dat ze een biologische-klokstoornis hebben.

Het middel is niet geregistreerd voor gebruik bij kinderen en het is onvoldoende getest

In de uitzending van Radar zegt Ruud Coolen van Brakel, directeur van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik, dat  de melatoninepillen uit de vrije verkoop zouden moeten. 'Het middel is niet geregistreerd voor gebruik bij kinderen en het is onvoldoende getest bij kinderen.'

Onduidelijke dosering

Uit een rondgang van Radar wordt ook duidelijk dat over de dosering zeer verschillende adviezen worden gegeven. Zo werd bij de ene drogisterij het advies gegeven Zo adviseert de ene drogisterij dat je melatonine helemaal niet aan kinderen moet geven, maar is 1 mg van het middel volgens een andere drogisterij een 'prima dosering voor een kind'.

Bekijk het item van Radar hieronder

Bron: Radar