De maatschappelijke kosten van de ziekte van Lyme bedragen jaarlijks 19,3 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Grootste kostenpost zijn ernstige infecties en langdurige klachten na de behandeling van de ziekte. Overige kosten komen door tekenbeten en milde infecties.

Bekijk: fragment Lyme

Het RIVM noemt het voorkomen en behandelen van ernstige en langdurige klachten  belangrijk, vanwege de hoge maatschappelijke kosten. Volgens het kennis- en onderzoeksinstituut blijft de belangrijkste preventieve maatregel echter het controleren op tekenbeten na een bezoekje aan de natuur. Ook als je in stedelijk gebied woont, bestaat de kans dat je gebeten wordt door een teek.

Lymepatiënten kunnen vaak niet werken

Lymepatiënten zorgen voor veel kosten, omdat zij vaak dure behandelingen krijgen, in het ziekenhuis opgenomen moeten worden en vaak niet kunnen werken. In Nederland krijgen jaarlijks 25.000 mensen de ziekte van Lyme. Ongeveer 1500 daarvan lopen een ernstige infectie op. De behandeling daarvan kost 7,2 miljoen euro. Van alle lymepatiënten in Nederland krijgen ongeveer duizend langdurige klachten nadat zij behandeld zijn. Die kosten bedragen jaarlijks 5,2 miljoen euro.

Dossier: ziekte van Lyme

Wil je meer weten over de ziekte van Lyme?

Bekijk ons dossier

Bron: RIVM