In Nederland gaan de acht academische ziekenhuizen samen medicijnen inkopen om de kosten van een aantal extreem dure medicijnen naar beneden te krijgen.

De ziekenhuizen richten zich eerst op een immunotherapie tegen kanker. Dit bevestigt belangenvereniging NFU in het Financiële Dagblad. Die therapie is prijzig. Jaarlijks kost het een patiënt tienduizenden euro’s per jaar. De ziekenhuizen zijn ook van plan om samen ontstekingsremmers te kopen.

Het gaat om het AMC en het VU Medisch Centrum in Amsterdam, het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en de UMC's in Utrecht, Leiden, Groningen, Nijmegen en Maastricht.

Kortingen nog nooit openbaar gemaakt

De ziekenhuizen willen graag openbaar maken hoeveel korting ze krijgen bij farmaceutische bedrijven. Dit is nog nooit eerder gebeurd. De ziekenhuizen willen de hoogte van de kortingen naar buiten brengen, omdat farmaceutische bedrijven altijd erg geheimzinnig doen over prijzen. Daarom is het voor een ziekenhuis altijd de vraag of de korting die ze toepassen marktconform is.

Kosten stijgen

De academische ziekenhuizen slaan de handen ineen omdat zij de laatste jaren steeds meer gaan betalen voor medicijnen. Sinds 2010 zijn de medicijnkosten van het Erasmus MC bijvoorbeeld gestegen van 100 naar 180 miljoen euro.

Bron: NOS