Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem hoeft niet 5000 patiëntendossiers van kinderen na te pluizen om te onderzoeken of ze dezelfde donorvader hebben. Dat oordeelde de rechtbank Gelderland maandag. De donor en een vrouw die twee kinderen heeft die zijn verwekt met het zaad van de donor, hadden een zaak tegen het ziekenhuis aangespannen.

Zij wilden dat deskundigen zouden onderzoeken hoeveel kinderen er precies met het zaad van de donor zijn verwekt. Er is namelijk gebleken dat de administratie van het ziekenhuis niet op orde was en er ten minste 37 nakomelingen zijn verwekt. Volgens de wet mogen dat er maximaal 25 zijn.

Privacywet gooit roet in het eten

De rechtbank ziet echter 'zwaarwegende bezwaren', onder meer op grond van de privacywet. Het ziekenhuis mag namelijk niemand anders dan de patiënt zelf inzage in het eigen dossier geven, tenzij de patiënt daar toestemming voor geeft. Het ziekenhuis zou dus 5000 patiënten moeten benaderen en om toestemming tot inzage vragen.

'Verzoek valt te respecteren'

'De wens van verzoekers om te weten te komen hoeveel nakomelingen van de donor er zijn, valt op zichzelf te respecteren. Maar er is geen goede reden waarom deze wens belangrijker is dan de belangen van vele anderen om niet ongevraagd en onnodig met twijfel te worden geconfronteerd', motiveert de rechtbank.

Te veel kinderen verwerkt door dezelfde donor

Onlangs kwam naar buiten dat het Rijnstate het sperma van vijftien donoren te vaak heeft gebruikt, gemiddeld zijn per donor iets meer dan 36 kinderen verwekt. Met het sperma van een van de donoren werden zelfs vijftig nakomelingen verwekt. De fout werd in 2014 ontdekt en alle betrokken donoren en vrouwen zijn destijds ingelicht.

Bron: ANP