Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen stelt geplande opnames op twee afdelingen zoveel mogelijk uit, omdat daar de MRSA-bacterie is aangetroffen. Vier patiënten hebben de bacterie bij zich. Drie van de besmette patiënten zijn inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen. Het ziekenhuis heeft 'enkele honderden' mensen opgeroepen om zich te laten testen op de bacterie. Het gaat om patiënten die na 1 februari op een afdeling hebben gelegen waar de bacterie is aangetroffen, laat een woordvoerster dinsdag weten.

De twee afdelingen waarvoor de maatregel geldt, hebben vier specialismen: plastische chirurgie, urologie, heelkunde en gynaecologie. 'Alle spoedopnamen gaan gewoon door', laat een ziekenhuiswoordvoerster weten.

'Van dag tot dag bekijken'

Het is niet bekend hoeveel personen door de maatregel worden getroffen en hoe lang die van kracht blijft. 'We bekijken het van dag tot dag', aldus de woordvoerster.

Voor gezonde mensen niet gevaarlijk

Besmetting met MRSA (Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus) is gevaarlijk voor mensen met een flink verminderde weerstand. Het kan onder meer leiden tot longontsteking of bloedvergiftiging. MRSA is voor gezonde mensen onschadelijk, ze worden er ook niet ziek van. De meeste antibiotica helpen niet tegen MRSA. Wel zijn er alternatieven voor behandeling.

Bron: ANP