Meer dan de helft van de Nederlandse ziekenhuizen verkoopt energiedrankjes, blijkt uit een kleine steekproef van voedselwaakhond foodwatch onder zeventien ziekenhuizen.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) laat weten de kwestie 'zo zorgelijk' te vinden dat het op de agenda komt van de eerstvolgende bestuursvergadering. 'Maar wij kunnen onze leden niet verbieden om energiedrankjes te verkopen, want het zijn frisdrankautomaten van derden. De verantwoordelijkheid ligt ook bij de consument en misschien bij de ziekenhuizen om met hun cateraars te gaan praten', zegt een woordvoerder van de brancheorganisatie.

Gezondheidsproblemen

Kinderartsen sloegen vorige week nog alarm omdat veel jongeren kampen met serieuze gezondheidsproblemen door het drinken van de ongezonde drankjes. 'Diezelfde jongeren worden na een ziekenhuisbezoek bij de uitgang van veel ziekenhuizen met een frisdrankautomaat verleid een energiedrankje te kopen. Dat kan natuurlijk niet', stelt foodwatch.

Volgens de kinderartsen lopen de schadelijke effecten van de energiedrankjes uiteen, van slaapproblemen en hartritmestoornissen tot nierfalen.

E-mailactie

Foodwatch begint woensdag met een emailactie met de oproep aan ziekenhuizen om te stoppen met de verkoop van energiedranken.

'Verbied energiedrankjes voor jongeren'

Bron: ANP