Het Zaans Medisch Centrum (ZMC) neemt ingrijpende maatregelen om een gevaarlijke, resistente darmbacterie definitief de kop in te drukken. Het ziekenhuis legt een verband met een zuiveringssysteem en gaat over op een volledig andere manier van afvalverwerking. De zogeheten NDM-darmbacterie is sinds vorig jaar 39 keer aangetroffen bij patiënten in Zaandam. Één van hen is overleden.

Het medisch centrum stopt nu met het doorspoelen van toiletten met gerecycled water. In plaats hiervan wordt voortaan normaal leidingwater gebruikt. Volgens onderzoek kunnen bacteriën sneller groeien in het gerecyclede water dan in leidingwater, meldt het ZMC. Het ziekenhuis stopt ook met het vermalen van afval, dat vervolgens via de riolering naar een zuiveringsfilter wordt gestuurd.

Bacterie kan infecties veroorzaken bij kwetsbare patiënten

Het gaat om bacteriën die aangetroffen worden in de bodem en in het oppervlaktewater. Ze kunnen aanwezig zijn in de ontlasting van gezonde mensen zonder dat die er last van ondervinden, maar bij kwetsbare patiënten kunnen er infecties van de urinewegen, luchtwegen en bloedvergiftiging door ontstaan.

Leverancier zuiveringssysteem weerspreekt verband tussen bacterie en systeem

De leverancier van het zuiveringssysteem, Pharmafilter, weerspreekt dat de bacterie iets met het systeem te maken heeft. Het bedrijf stelt dat de 'verdachtmakingen iedere vorm van deugdelijk bewijs missen' en zegt zich te beraden op 'nadere stappen'. Directeur Maikel Batelaan zegt een gang naar de rechter niet uit te sluiten. Volgens hem weigert het ziekenhuis zijn bedrijf inzage te geven in onderzoeksrapporten waar het wel naar verwijst.

Volgens Pharmafilter zijn de vermalers al in de loop van 2018 verwijderd op verzoek van het ziekenhuis, de laatste in juni, maar heeft dat niets uitgemaakt voor de verspreiding van de bacterie. 'Dit pleit Pharmafilter vrij.'

Leverancier: Alleen in Zaandam problemen met NDM-bacterie

Het systeem wordt in nog vier ziekenhuizen gebruikt: het Erasmus MC in Rotterdam, het Franciscus Gasthuis in dezelfde stad, Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen. Pharmafilter stelt dat die ziekenhuizen vertrouwen hebben in de veiligheid van het systeem. Alleen in Zaandam spelen de problemen met de NDM-bacterie, aldus de leverancier.

Geen problemen bij Erasmus MC

Het Erasmus MC laat weten geen problemen te hebben met het reinigingssysteem. 'We hebben een heel strenge afdeling infectiepreventie', zegt een woordvoerder. 'Wij hebben geen last gehad van resistente bacteriën.' Een verschil in toepassing met Zaandam is volgens de woordvoerder dat in het Rotterdamse academische ziekenhuis geen afval uit het lab via het bewuste systeem wordt afgevoerd.

Bron: ANP