Minister Hugo de Jonge geeft spermadonoren van vóór 2004, die eerder traceerbaar waren voor donorkinderen, alsnog de mogelijkheid om anoniem te blijven. Dat blijkt uit een interne brief in handen van Nieuwsuur. Stichting Donorkind bevestigt dit bericht.

Klinieken hadden in 2004, toen een wet werd ingevoerd die anoniem doneren verbood, al hun spermadonoren moeten benaderen met de vraag of ze anoniem wilden blijven of vindbaar willen zijn voor hun kinderen. Ook hadden alle gegevens van donoren en zwangerschappen moeten worden ingevoerd in een centrale database.

Uit onderzoek van Nieuwsuur bleek vorig jaar dat klinieken dit nauwelijks hebben gedaan. Daarom worden er nog altijd donoren benaderd met de vraag of hun gegevens mogen worden verstrekt aan donorkinderen.

Toch anoniem blijven

Nu blijkt dat donoren die voor 2004 als 'bekend' geregistreerd stonden, er alsnog voor kunnen kiezen om anoniem te blijven. Tegen de afspraken in die destijds met ouders zijn gemaakt.

Volgens voorzitter Ties van der Meer van de stichting zijn al zeker tien donorkinderen bekend waarvan de ouders destijds de verzekering hadden gekregen dat de spermadonor zijn naam wel bekend wilde maken, maar die daar nu op terug is gekomen. Dat kan dankzij die nieuwe afspraken. 'Die ouders hebben destijds heel bewust gekozen voor een donor die uiteindelijk bekend wilde zijn bij het gezin. Nu is ze toch de keuze weer voorgelegd en hebben die donoren toch weer gekozen voor anonimiteit. En het kind weet uiteindelijk niet wie de donor was.'

Geen anonimiteit meer

Een wet uit 2004 moest ervoor zorgen dat mannen niet meer anoniem hun zaad konden doneren. Nu blijkt dat donoren die voor 2004 als 'bekend' geregistreerd stonden, er alsnog voor kunnen kiezen om anoniem te blijven. Van der Meer: 'Klinieken zijn niet zo voor bekendheid, en minister De Jonge van volksgezondheid vindt volgens ons ook dat een donor altijd anoniem moet kunnen zijn als hij dat wil. Maar die wet uit 2004 is heel duidelijk: geen anonimiteit meer.'

De stichting vindt dat de minister nu iets heeft afgesproken met de klinieken dat in feite 'de wet breekt'. 'En daar zijn donorkinderen van wie de ouders destijds bewust een keuze hebben gemaakt voor bekendheid van de donor de dupe van.'

Teleurstelling en boosheid bij donorkinderen

'De minister kan zich voorstellen dat dit voor teleurstelling en boosheid zorgt, maar het is overeenkomstig de overgangsregeling' van de wet, laat Volksgezondheid weten. Ook in de oude situatie van voor 2004 konden donoren die eerder hadden aangegeven bekend te mogen worden, daarvan terugkomen, aldus het ministerie.

Bron: ANP MediaWatch / Nieuwsuur