Het drinken van koffie is zo slecht nog niet. Omvangrijke onderzoeken in de Verenigde Staten en Europa hebben aangetoond dat drie kopjes koffie per dag de kans op een langer leven aanzienlijk vergroten. De bevindingen van de twee studies zijn maandagavond gepubliceerd in het vakblad Annals of Internal Medicine.

Volgens het Amerikaanse onderzoek, afgenomen onder 185.000 mensen, neemt de kans op een vroegtijdig overlijden met 18 procent af als men twee tot vier koppen koffie per dag drinkt. Die bevindingen worden door het Europese onderzoek onderschreven, met meer dan 520.000 ondervraagden in tien verschillende landen het grootste onderzoek ooit naar de relatie tussen koffie en sterven.

Bij drie koppen is de winst het grootst

Een kop koffie per dag heeft al een positieve werking op de gezondheid, maar bij drie koppen is de winst het grootst. Dan neemt de kans op onder meer lever-, hart- en nierziektes substantieel af, aldus de onderzoekers.

Hoogleraar voeding en hart- en vaatziekten aan Wageningen Universiteit Marianne Geleijnse is niet verbaasd over de resultaten. Tegen de Volkskrant zegt ze wel dat het advies 'Drink meer koffie want dat is goed voor uw gezondheid' echt te voorbarig is. Ze waarschuwt dat er in het onderzoek alleen een verband is gevonden tussen koffie en lage sterfte.

Kanttekeningen

Geleijnse plaatst twee kanttekeningen. 'Misschien verschillen mensen die koffie niet lekker vinden in biologisch opzicht van koffieliefhebbers, of werkt hun stofwisseling anders waardoor ze last hebben van de bij-effecten van koffie. En misschien houden die stofwisseling en dat dna-profiel, zonder dat we het weten, weer verband met een ander risico op sterfte.'

De Amerikaanse wetenschappers zeggen over de resultaten van hun onderzoek: 'Koffie is geen medicijn. Het is hooguit onderdeel van een gezonde leefstijl'.

Bron: ANP/Volkskrant