De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ziet de financieringstekorten en kwetsbare zorgsystemen als de grootste obstakels in de strijd tegen malaria. Dat zei de organisatie dinsdag bij het de presentatie van het jaarrapport.

De WHO liet weten dat het steeds moeilijker wordt om een constante en afdoende bron van financiering te bereiken voor het aanpakken van de dodelijke muggenziekte. Nadat in 2000 de investeringen in malariabestrijding flink omhoog zijn gegaan is sinds 2010 de wereldwijde investering blijven steken rond de 2,9 miljard dollar.

'Financiering voor malaria gestagneerd'

In 2015 zijn 429.000 mensen in Afrika overleden aan de gevolgen van malaria. Een afname van 62 procent ten opzichte van 2000. 'Toch overlijdt er nog elke twee minuten een kind aan malaria', aldus Richard Cibulskis van de WHO, die gaat over de aanpak van malaria. 'Tegelijkertijd is de financiering voor malaria gestagneerd.'

6,4 miljard in 2020

Wereldgezondheidsspecialisten stellen dat voor 2016 3,8 miljard dollar nodig is om de progressie in de strijd tegen malaria voort te zetten. Ieder jaar zou de investeringen moeten oplopen om tot 6,4 miljard dollar in 2020 te komen.

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn de grootste financiers. In 2015 waren ze verantwoordelijk voor respectievelijk 35 en 16 procent van de 2,9 miljard dollar geïnvesteerd in de strijd tegen malaria.

Klamboes en spraymiddelen

De WHO maakt zich ook zorgen over cijfers in het gebruik van malariapreventie zoals klamboes en spraymiddelen. In 2015 gebruikte 43 procent van de bevolking in Afrika ten zuiden van de Sahara deze middelen niet.

Bron: ANP