De uitbraak van het nieuwe coronavirus is nu uitgeroepen tot een internationale noodsituatie. Het virus krijgt van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de 'PHEIC-status'. Dat is de Engelse afkorting van Internationale Noodsituatie in de Publieke Gezondheid.

Let op: Informatie in dit artikel kan verouderd zijn. Ga naar de website van de Rijksoverheid en het RIVM voor meer informatie.​​​​​​​​​​​​​​

Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO zegt dat het aantal ziektegevallen buiten China tot dusver relatief beperkt is gebleven. Het gaat om 98 besmettingen in 18 landen buiten China, waar het virus het leven heeft gekost aan zeker 170 mensen.

De WHO-chef prees het optreden van de Chinese autoriteiten. Toch is besloten tot het uitroepen van een internationale noodsituatie. 'We weten niet wat voor schade dit virus zou kunnen aanrichten in een land met een zwakker gezondheidsstelsel', legde hij uit op een persconferentie. 'We moeten nu handelen om landen te helpen met de voorbereidingen op die mogelijkheid.'

Tedros zei vertrouwen te hebben in het vermogen van China om de uitbraak onder controle te krijgen. Hij beklemtoonde ook dat er geen reden is om 'maatregelen te nemen die het internationale reisverkeer en de handel onnodig verstoren.'

Landen met zwak gezonheidssysteem helpen

De directeur-generaal kwam ook met een serie aanbevelingen. Hij stelde dat het noodzakelijk is om landen met zwakke gezondheidssystemen te helpen. Ook moet de ontwikkeling van vaccins worden versneld en de mogelijkheden om te testen op het virus. Tedros zei ook dat de verspreiding van geruchten en desinformatie over het virus moet worden tegengegaan.

Het is de zesde keer dat de WHO deze status aan een noodsituatie op het gebied van de gezondheid toekent. Een comité van de WHO bepaalt wanneer de gezondheidsrisico's erg uitzonderlijk zijn en niet aan één bepaald land gebonden.

Het comité is opgezet na de uitbraak van het SARS-virus in de jaren 2002 en 2003 die veel onrust veroorzaakte. De eerste 'PHEIC' werd in 2009 uitgeroepen vanwege de varkensgriep of Mexicaanse griep. De voorlaatste keer was afgelopen jaar vanwege ebola in Kivu in het noordoosten van Congo.

'China in staat om strijd tegen nieuw coronavirus te winnen'

China is in staat om de strijd tegen het nieuwe coronavirus te winnen. Zo reageerde de woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken op het besluit van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om de uitbraak van het Wuhan-virus te bestempelen als een internationale noodsituatie.

Het coronavirus is in het aantal vastgestelde besmettingen het SARS-virus uit 2002/2003 voorbijgeschoten. Dat blijkt uit cijfers van de gezondheidscommissie in China.

Dat meldde vrijdag dat er 9692 mensen met het nieuwe coronavirus besmet zijn, terwijl er 213 patiënten zijn overleden. De SARS-epidemie trof destijds 8096 mensen en doodde 774 mensen. Het nieuwe coronavirus is verwant aan SARS.

Bron: ANP