Het moet dé uitkomst gaan bieden voor mensen die op zoek zijn naar een donororgaan. Uit menselijke cellen en cellen van varkens is het wetenschappers gelukt om één embryo te maken. Niet eerder lukte het om een embryo te maken uit twee verschillende organismen. In de toekomst moeten er op deze wijze nieren, harten en levers gemaakt worden.

Van de 1000 mensen die op de wachtlijst voor een donororgaan staan, overlijden jaarlijks 150 mensen. Het gewenste orgaan komt simpelweg te laat. Daar houdt het helaas niet mee op. Nogmaals 100 mensen komen jaarlijks niet meer in aanmerking voor een donortransplantatie, omdat zij in de wachttijd zodanig achteruit gegaan zijn dat een donororgaan geen nut meer heeft.

Grote stap

Leider van het onderzoek is Juan Carlos Izpisua Belmonte. Hij verklaart tegenover The Guardian dat het een grote stap is, maar dat ze er nog lange weg te gaan is. 'Het ultieme doel is om functionerend, transplantabel weefsel en organen te maken, maar we zijn er nog lang niet.'

De werkwijze

De menselijke en dierlijke cellen worden gemixt. Daarna worden daar 150 embryo’s van gemaakt. De cellen worden vervolgens in de zeug geïnjecteerd om ze na 28 dagen te verwijderen. "Dat is voor ons lang genoeg om te proberen te begrijpen hoe de cellen van varkens en mensen op elkaar reageren”. Van de 150 pogingen lukte er uiteindelijk maar eentje.

Gaandeweg het onderzoek kwam Izpisua Belmonte erachter dat er veel precisie bij het werk aan te pas moest komen. Er zit namelijk een groot verschil in de duur van de zwangerschap van een varken en een mens. Bij een mens duurt dat 9 maanden, bij een varken maar 112 dagen. De menselijke cellen moesten dus op precies het juiste moment geïnjecteerd worden. En zelfs dan lukte het niet vaak. "Het is alsof je op een snelweg rijdt waar alle andere auto's drie keer sneller zijn dan jij. Je moet precies het juiste moment kiezen, anders krijg je een ongeluk", zo verklaarde een onderzoeker aan de Engelse krant.

Bron: RTL Nieuws