Het huidige beleid van werkgevers en zorgverzekeraars tegenover zelfstandige verpleegkundigen leidt ertoe dat de tekorten in de zorg alleen nog maar verder oplopen, aldus zzp-brancheorganisatie SoloPartners.

De afgelopen vijf jaar is het aantal zelfstandig verpleegkundigen meer dan verdubbeld, stelt de organisatie. Maandelijks stromen 1200 zorgmedewerkers uit hun dienstverband en in het zelfstandig ondernemerschap. In 2017 ging het nog om 1000 medewerkers per maand.

Geen contract

Zelfstandigen lopen echter tegen problemen op: volgens de zzp-organisatie doen werkgevers alsof de zelfstandigen prijzig zijn. Ook krijgen ze van zorgverzekeraars geen overeenkomst aangeboden en worden ze belemmerd als ze zonder contract proberen te werken.

Averechts effect

‘Werkgevers en zorgverzekeraars trekken met elkaar op in de hoop deze zelfstandigen terug in een dienstverband te krijgen. Volgens deze partijen zouden ze daar thuishoren', aldus Lex Tabak van SoloPartners. 'De maatregelen hebben echter een averechts effect, omdat deze professionals onder deze druk de zorg juist verlaten.'

Zorginkoop op de schop

'De arbeidsmarkt gaat over meer dan alleen werknemers met een arbeidscontract. We hebben alle professionals nodig in de zorg en zelfstandigen maken daar definitief onderdeel van uit. Faciliteer ook deze groep om op een goede wijze hun werk te doen', pleit Tabak. 'Het proces van zorginkoop moet op de schop. De vanzelfsprekendheid van zorginkoop bij traditionele zorgorganisaties alleen heeft geen zin meer. Deze organisaties leunen inmiddels structureel op flex en zijn dus in reële zin gekrompen.'

Organisatie

Bron: SoloPartners