De meeste sportverenigingen in Nederland hebben niet of nauwelijks beleid op het gebied van roken, eten en drinken. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS en de regionale omroepen, onder leden en vrijwilligers van meer dan tweeduizend sportclubs in Nederland. Atletiekverenigingen lijken de grote uitzonderingen, terwijl tennisclubs juist de minste regels hebben.

Roken langs de lijn is bij driekwart van alle onderzochte veldsportverenigingen toegestaan, zeggen de leden en vrijwilligers van deze verenigingen in het onderzoek. Hierbij is weinig verschil tussen bijvoorbeeld tennis- en voetbalverenigingen. Bij de grote sportbonden lijken alleen atletiekverenigingen de uitzondering te zijn: slechts bij een kwart van de verenigingen is roken langs het veld toegestaan.

Ongezond eten

Ook worden er in de meerderheid van de sportkantines geen gezonde producten verkocht, zeggen de leden en vrijwilligers die deelnamen aan het onderzoek. Bij minder dan een op de vijf kantines is bijvoorbeeld fruit te koop. Volgens twee derde van de sportverenigingen bestaat het assortiment in sportkantines uit meer ongezonde dan gezonde producten. Een op de tien verenigingen wil dat het aanbod in de kantine gezonder wordt en een derde van de verenigingen wil dat misschien. Met name verenigingen met jeugdleden willen een gezonder aanbod in de kantine.

Verenigingskantines wel gezonder

Uit onderzoek van het Mulier instituut blijkt dat bij een derde van de verenigingen (32%) het aanbod in hun eigen verenigingskantine het afgelopen jaar gezonder is geworden. Bij verenigingen die van een kantine of horeca bij de sportaccommodatie gebruikmaken en geen eigen verenigingskantine hebben is dat elf procent.

Rook en alcoholbeleid

In bijna alle kantines is sprake van een rookverbod en is een alcoholbeleid van kracht. De belangrijkste zaken in het alcoholbeleid zijn geen alcohol schenken aan dronken kantinebezoekers, algemene huisregels voor het gebruik van alcohol en het vragen naar leeftijd bij alcoholverkoop.

Bron: ANP