Een nieuwe behandeling tegen oorsuizen, ontwikkeld door de Universiteit van Maastricht, wordt vanaf dit jaar vergoed. De nieuwe methode is zó succesvol, dat het de standaardbehandeling wordt voor tinnitus in Nederland en Europa. Dit schrijft RTL Nieuws maandag.

Ruim een half miljoen van de 2,5 miljoen mensen met oorsuizen heeft dagelijks zoveel last van een piep in het oor dat ze ervoor naar de dokter gaan. Vaak is deze behandeling in de vorm van symptoombestrijding, bijvoorbeeld door een apparaat dat de geluiden maskeert.

Een psychisch probleem

Er is nog geen standaard behandelmethode voor tinnitus. 'Patiënten worden daarom vaak van hot naar her doorverwezen. Tinnitus is meer een psychisch probleem en niet audiologisch. Daarom hebben wij een psychologische behandeling', vertelt Rilana Cima, psycholoog en onderzoeker bij de Universiteit Maastricht, aan RTL Nieuws.

Expres blootstellen aan de oorsuizen

De behandeling die ze in Maastricht hebben ontwikkeld heeft meer aandacht voor het psychische aspect. 'Artsen proberen vaak symptomen weg te nemen, maar dat werkt meestal niet. Dit is eindelijk een effectieve methode. Door patiënten juist expres bloot te stellen aan hun oorsuizen, leren ze om er minder gevoelig voor te worden', aldus Cima.

Patiënten willen weer leven

'Vaak wordt het geluid steeds erger. Ik heb patiënten die door deze behandeling zijn veranderd. Die eerst dingen zeiden als: "Ik wil zo niet meer leven", maar dat nu niet meer zeggen', zegt psycholoog Cima. 

Meer goed nieuws voor mensen die last hebben van tinnitus: de behandeling wordt uitgebreid naar Brabant, Utrecht en Noord-Holland, zodat je niet helemaal naar Maastricht hoeft. Onlangs heeft Zorginstituut Nederland de therapie goedgekeurd en wordt het ook vergoed vanuit het basispakket. 

Bron: RTL Nieuws