Halloween staat voor de deur. Als je er op dat ene feestje extra griezelig uit wil zien, dan is een setje gekleurde contactlenzen zo via het internet besteld. Oogarts Tjeerd Faber van het Oogziekenhuis Rotterdam, waarschuwt voor het 'onzorgvuldig' gebruik van dat soort goedkope contactlenzen.

Waar er in door specialisten verstrekte contactlenzen speciale materialen worden gebruikt, heb je bij goedkope lenzen van het internet geen zicht op de kwaliteit en gebruiksvoorwaarden. ‘Als de gebruiker vervolgens geen voorlichting krijgt dan kun je problemen verwachten’, stelt Faber.

Parasieten

'De meeste mensen weten niet dat je die lenzen eigenlijk gewoon na één keer gebruiken moet weggooien. Als men ze dan toch bewaart, gebeurt dat vaak niet in de juiste bewaarvloeistof.' Dat kan volgens de dokter leiden tot akelige aandoeningen. 'In gewoon kraanwater zitten amoeben, een soort parasieten. Die hechten zich in de contactlenzen en kunnen na het inzetten zich in je hoornvlies gaan nestelen. Het resultaat is een ontsteking of zweer op je hoornvlies tot blindheid kan leiden', legt hij uit.

Contactlenzen lenen

Contactlenzen lenen van een vriend- of vriendin is volgens de arts dan ook vragen om problemen. 'Je hebt dan geen enkel zicht op hoe er met die dingen is omgegaan en welke ziekteverwekkers die dingen met zich meedragen’. Ook komt het volgens Faber vaak voor dat mensen te moe of te dronken zijn om de lenzen voor het slapen uit te doen. ‘Dat is niet goed voor je ogen.'

Lenzen op maat

Als je toch graag met griezelige ogen naar een feestje wil, bestel dan een setje zuurstof doorlatende contactlenzen bij een contactlenzenspecialist. Die geeft je behalve de goede voorlichting ook nog veilig setje lenzen mee. Denk er daarbij wel aan dat het maken van deze tijd kost. Bestel deze dus ruim van tevoren.

Halloween steeds populairder

Er zijn volgens Faber genoeg gevallen in ons land bekend waarbij iemand met ontstekingen in de ogen op de poliklinieken belandt. 'Dat komt wel voor, niet zo frequent als in de VS en het Verenigd Koninkrijk, maar we verwachten het met de groeiende populariteit van Halloween steeds vaker tegen te komen', voorspelt hij.

Tips van de oogarts:

-    Gooi goedkope kleurlenzen na één keer gebruiken weg.

-    Leen nooit gebruikte lenzen van iemand anders.

-    Doe de lenzen uit voordat je gaat slapen.

-    Ga langs een contactlenzenspecialist en laat je kleurlenzen aanmeten.

-    Laat je voldoende voorlichten.