Vrouwen die onbedoeld zwanger zijn en daarover steun, voorlichting en advies willen hebben, kunnen 24 uur per dag terecht bij een nieuw informatiepunt, onbedoeldzwanger.info. Het steunpunt is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid (VWS), maar is wel onafhankelijk, meldt het departement.

Het centrale meldpunt was een idee van PvdA en GroenLinks en kreeg steun van een meerderheid van de Tweede Kamer, waaronder coalitiepartijen VVD en D66. De Kamer had twijfels over de stichting Siriz, die overheidssubsidie krijgt en er vooral op uit zou zijn om vrouwen ervan te weerhouden om abortus te plegen.

Een op de vijf vrouwen raakt ooit onbedoeld zwanger

De Kamer wilde een onafhankelijk informatiepunt waar vrouwen eenvoudig en laagdrempelig vragen kunnen stellen en advies kunnen krijgen. Volgens VWS raakt één op de vijf vrouwen in Nederland ooit onbedoeld zwanger. Jaarlijks gaat het dan om 35.000 tot 57.000 vrouwen tussen de 25 tot 49 jaar. 'Van vrouwen met een vaste relatie tot singles en van studenten tot vrouwen die al een gezin hebben. Dat kan behoorlijk schrikken zijn, zowel voor de vrouwen als voor mannen', aldus het ministerie.

Hulpverleners van Fiom, een stichting die zich met ongewenste zwangerschappen bezighoudt, voeren de eerste gesprekken. Dat kan via de chat op internet of via een gratis telefoonnummer. Ook mannen die bij zo'n zwangerschap betrokken zijn, kunnen er terecht. Daarna worden de betrokkenen eventueel doorverwezen naar medewerkers van andere organisaties. Het informatiepunt gaat daarbij uit van de situatie van de vrouw en mogelijke keuzes zoals het kind zelf opvoeden, pleegzorg of het afbreken van de zwangerschap. Ook hulpverleners van Siriz voeren keuzegesprekken, meldt VWS.

Bron: ANP