Nu er voor het eerst iemand in Nederland besmet is geraakt met het westnijlvirus, dringt de vraag zich op of we bang moeten zijn voor dit virus.

Dokters van Morgen zet deze en enkele andere veelvoorkomende vragen en antwoorden over dit virus op een rijtje.

Wat is het westnijlvirus?

Het westnijlvirus komt vooral voor bij vogels en wordt overgebracht door muggen. Als mensen worden gebeten door een mug die besmet is met het virus, kunnen zij westnijlkoorts krijgen, zegt het RIVM.

Wat zijn de symptomen van westnijlkoorts?

Het RIVM meldt dat 80 procent van de mensen die besmet zijn niet ziek worden. De symptomen van iemand die wel ziek wordt, lijken op griepsymptomen. 

Zo kunnen zij hoge koorts, hoofdpijn, buikpijn en huiduitslag krijgen. In uitzonderlijke gevallen kan een infectie tot ernstige neurologische klachten leiden.

Kan het virus van mens tot mens worden overgebracht?

Het RIVM meldde eerder aan Dokters van Morgen dat het virus in principe niet van mens tot mens overgebracht kan worden. 

Hierop zijn drie uitzonderingen: als je borstvoeding krijgt van iemand met westnijlkoorts, als je een bloedtransfusie krijgt van iemand met de ziekte en als je een orgaan krijgt van iemand met westnijlkoorts.

Kun je een besmetting met het westnijlvirus voorkomen?

Mensen kunnen voorkomen dat ze het virus oplopen door ervoor te zorgen dat ze niet door muggen gestoken worden. Dit zouden ze kunnen doen door bedekkende kleding te dragen. 

Hans van den Kerkhof van de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI) zei hier eerder het volgende over tegen Dokters van Morgen: 'Het is niet zo dat we mensen adviseren nu op grote schaal bedekkende kleding te gaan dragen. Het risico dat muggen het virus daadwerkelijk op mensen overbrengen, is namelijk heel beperkt.'

Voor meer informatie over het coronavirus kun je terecht op de site van het RIVM.