Steeds meer mensen hebben te maken met zichtverlies en tegelijkertijd worden de wachtlijsten voor oogzorg steeds langer. Om het risico op slechtziendheid of blindheid te verminderen, is het belangrijk om alert te zijn op symptomen van oogaandoeningen. Dit staat in de 'Nationale Rapportage Oogzorg 2018' van het Oogfonds en Specsavers.

Gemiddeld hebben jaarlijks ruim 1 miljoen mensen in Nederland een afspraak bij een oogspecialist voor behandeling van een oogziekte, zoals staar, glaucoom, maculadegeneratie of diabetische retinopathie. Zichtverlies en blindheid kosten de maatschappij zo’n 1,3 miljard euro per jaar. De kosten bestaan grotendeels uit medische behandelingen, zorg en medicatie.

Stijging aantal oogaandoeningen

Op dit moment zijn ongeveer 250.000 mensen blind of slechtziend, waarvan 150.000 mensen met permanente blindheid of visuele beperking. Daarnaast hebben ongeveer 100.000 mensen een niet gecorrigeerde refractieafwijking. De verwachting is dat dit in 2030 is gestegen naar 315.000 mensen, mede door de vergrijzing.

Wachttijden ook gestegen

Daarbij stegen de gemiddelde wachttijden in het ziekenhuis voor de oogarts van 4 weken in 2013 naar 6,5 week in 2016, aldus het onderzoek. In het noorden van het land liep het gemiddelde zelfs op tot 9 weken. Hiermee wordt het nationaal vastgestelde maximum van 4 weken overschreden. 'Deze cijfers laten zien dat het hoog tijd is dat we in actie komen,' laat Edith Mulder, directeur van het Oogfonds weten. 'Om de oogzorg verder te optimaliseren en toegankelijker te maken zullen we ons vol inzetten op voorlichting, bewustwording en wetenschappelijk onderzoek.'

Tekort aan oogspecialisten

Er is een groot tekort aan oogspecialisten in Nederland terwijl de vraag toeneemt. In Nederland zijn er op 10.000 inwoners 3,6 oogspecialisten. In onze buurlanden België en Duitsland ligt dit aantal hoger, respectievelijk 4,4 en 5,5 oogspecialisten per 10.000 inwoners.

'Grote problemen in de toekomst'

'De oplopende wachttijden kunnen in de toekomst grote problemen veroorzaken,' zegt Remko Berkel, directeur Specsavers Nederland. 'Door tijdige diagnose van oogaandoeningen verminderen we het risico op slechtziendheid. Optometristen kunnen hierin een rol spelen. Zo wordt alleen de zorg van een oogarts ingeroepen voor mensen die dit nodig hebben.'

Een optometrist onderzoekt de gezondheid van de ogen en kijkt daarbij naar afwijkingen die kunnen duiden op de meest voorkomende oogaandoeningen. Wanneer oogaandoeningen in een vroeg stadium worden gedetecteerd, kan zichtverlies worden voorkomen.

Bron: het Oogfonds, Specsavers