Opgelet! Eikenprocessierupsen zorgen momenteel voor overlast in het land. Na contact met de rupsen kunnen klachten als jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen ontstaan.

De eikenprocessierups produceert brandharen om zich te beschermen tegen vijanden. Deze brandharen kunnen bij mens en dier gezondheidsklachten veroorzaken. De rups komt van mei tot augustus voor in eikenbomen.

Symptomen na aanraking eikenprocessierups

Symptomen verschillen van persoon tot persoon. Komen de brandharen in aanraking met de huid, kan er een sterk jeukende, rode uitslag ontstaan. In de ogen geven ze een branderig gevoel en kan het oogwit rood en ontstoken raken. Ook kunnen de haren zorgen voor irritaties en ontstekingen van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen.

Tips om klachten te voorkomen

Het beste kun je elk contact met de rupsen, vrijgekomen brandharen en lege nesten vermijden. Het helpt om bij een bezoek aan een gebied met eikenprocessierupsen de hals, armen en benen goed te bedekken en niet op de grond te gaan zitten. Ben je toch in aanraking gekomen met de haartjes, kun je proberen de gezondheidsklachten te voorkomen met de volgende tips:

  • Strip de huid met plakband om de brandhaartjes te verwijderen
  • Spoel je ogen met lauw water en was je huid goed
  • Was je kleding op minimaal 60 graden.

Waar komt de eikenprocessierups voor?

De rupsen komen in het hele land voor. Verschillende gemeenten maakten afgelopen week melding. GGD Amsterdam waarschuwt elk contact met de beestjes te vermijden. 'Mocht je er toch een hebben aangeraakt en last krijgen van symptomen, neem contact op met je huisarts', zegt Jan Buijs van de GGD. De gemeente Amsterdam heeft een online kaart gemaakt waarop te zien is waar de rupsen voorkomen. Ook in Friesland wordt men gewaarschuwd. GGD Fryslân raadt aan niet te wrijven wanneer je jeuk hebt.

Verwijder niet zelf een nest

Vind je een nest? Neem dan contact op met de gemeente en meld de locatie van het nest. Het wordt afgeraden een nest eikenprocessierupsen op eigen terrein zelf te bestrijden. Schakel hiervoor een professioneel reinigingsbedrijf in of vraag hulp aan je gemeente.

Bron: NVWA/GGD Amsterdam/GGD Fryslân