Het positieve beeld over de terugdringing van de personeelstekorten in de zorg dat afgelopen week opdoemde uit de cijfers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), wordt vooral veroorzaakt door andere rekenmethodes en minder door nieuw beleid. Dat blijkt uit onderliggende cijfers over de personeelstekorten, meldt NRC. Dat is ook de reden dat verpleegkundigen en verzorgenden zich niet in dat positieve beeld herkennen: ze voelen juist nog steeds enorme werkdruk.

Het oplossen van het tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden, is één van de belangrijkste taken van de ministers Hugo de Jonge (CDA) en Bruno Bruins (VVD) en staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie). Vorige week presenteerden zij een verlaagde prognose van het tekort: in 2022 zijn er niet 125.000 mensen te weinig in de zorg, schrijven zij, maar 80.000.

Maar wie de prognose bekijkt, ziet dat de 'verbeteringen' maar voor een klein deel (mogelijk) worden veroorzaakt door het beleid van de bewindslieden. Zo heeft het ministerie de oorspronkelijke voorspelling van eind 2017 aangepast: het verwachte tekort in 2022 had 110.000 verpleegkundigen en verzorgenden moeten zijn en niet 125.000.

Zorgpersoneel reageert kritisch 

Verpleegkundigen en verzorgenden reageren kritisch op de positieve berichten. Volgens de beroepsvereniging V&VN 'strookt dit niet met ervaringen op de werkvloer'. Momenteel lijdt 60 procent van het personeel onder te hoge werkdruk, blijkt uit enquêtes. Het ziekteverzuim in de zorg lag in het derde kwartaal van 2018 op 5,1 procent; een jaar eerder was dat 4,9 procent.

Lees ook: Dijklander Ziekenhuis schrapt operatie om personeelstekort

Het ministerie zegt in een reactie dat andere rekenmethodes inderdaad grotendeels verantwoordelijk zijn voor de verbeterde prognoses. Een woordvoerder: 'Wij doen niet alsof de resultaten het gevolg zijn van onze aanpak. We zien ook dat er nog een lange weg te gaan is voordat mensen op de werkvloer verbetering merken.'

Minister Hugo de Jonge erkent dat er een te rooskleurig beeld is geschetst. Hij komt daarmee een geërgerde Tweede Kamer tegemoet. Die is boos dat De Jonges ministerie gunstiger cijfers toeschreef aan het kabinetsbeleid, terwijl die vooral het gevolg waren van een andere rekenmethode.

Oppositie ook boos 

De oppositie, maar ook regeringspartijen D66 en VVD, voelen zich bedrogen. 'Bijna alle Kamerleden hebben deze verkeerde indruk gekregen', zegt D66'er Vera Bergkamp. De Jonge geeft toe dat het persbericht dat het ministerie uitstuurde 'onevenwichtig' was en 'anders had gemoeten. Point taken. Ik zal daar volgende keer met extra zorg op letten.'

Hij tekent wel aan dat van boze opzet, zoals onder andere de PVV hem aanwrijft, geen sprake was. Het kabinet heeft er helemaal niets bij te winnen om de personeelstekorten minder ernstig voor te stellen dan ze zijn, houdt De Jonge vol. 'We hebben er belang bij dat iedereen wakker blijft en de urgentie snapt.'

Bron: NRC, ANP