De VVD wil geen leeftijdsgrens voor stervenshulp aan ouderen die vinden dat hun leven is voltooid. Dat heeft Tweede Kamerlid Arno Rutte (VVD) woensdag gezegd tijdens het debat over de plannen van het kabinet.

Een minimumleeftijd kan er volgens het Kamerlid aan bijdragen dat mensen op leeftijd het gevoel krijgen dat ze er niet meer toe doen. Dat wil de VVD niet, aldus Rutte.

Nog geen leeftijdsgrens

Het kabinet denkt aan een wet waardoor ouderen die niet ziek zijn maar vinden dat zij klaar zijn met leven, onder strikte voorwaarden hulp kunnen krijgen als zij hun leven willen beëindigen. In de plannen van het kabinet is nog geen leeftijdsgrens genoemd. Wel hebben de ministers Edith Schippers (Volksgezondheid) en Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) aan de Tweede Kamer geschreven dat het 'voor de hand ligt om een nieuw systeem te beperken tot mensen die een bepaalde leeftijd hebben bereikt.'

Felle tegenstanders

Vooral de christelijke partijen zijn fel tegen de plannen voor de stervenshulp. 'Ik wil mensen niet opgeven', aldus ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik Faber tijdens het debat. Ze denkt dat als de overheid de mogelijkheid biedt om uit het leven te stappen, alle ouderen zich geconfronteerd kunnen zien met de vraag of zij er gebruik van willen maken. 'Ze kunnen druk voelen uit de samenleving'.

Het CDA is ook tegen. De partij sluit zich aan bij de conclusie in het rapport van de commissie-Schnabel. Die stelde dat het onwenselijk is om de juridische mogelijkheden te verruimen voor hulp bij zelfdoding.

De SGP dreigt zelfs met het zware politieke wapen van een motie van afkeuring, vanwege de plannen.

Bron: ANP