De Amerikaanse regering overweegt een verbod voor elektronische sigaretten met smaakjes, na honderden zaken van mysterieuze ademhalingsziektes en zes doden die zouden zijn gerelateerd aan e-sigaretten.

President Donald Trump noemde het gebruik van elektronische sigaretten, ook vaping genoemd, een groot probleem waar mogelijk zeer snel iets aan gedaan moet worden. Zijn gezondheidsminister zei dat de Amerikaanse toezichthouder FDA bedrijven mogelijk kan gaan dwingen om smaakmakers bij elektronische sigaretten behalve tabaksmaak te verwijderen, omdat daardoor vooral kinderen verlokt kunnen worden deze te gebruiken.

Miljoenen kinderen in de Verenigde Staten zouden elektronische sigaretten gebruiken. Melania Trump uitte eerder deze week nog haar zorgen op Twitter over het toenemende gebruik van e-sigaretten door kinderen.

Strengere regels in Nederland

In Nederland pleit longarts Wanda de Kanter in De Telegraaf voor een verbod op de e-sigaret. Ze vindt dat Nederlandse autoriteiten als het ministerie van Volksgezondheid, gezondheidsinstituut RIVM of voedselwaakhond NVWA contact moeten opnemen met de Amerikaanse autoriteiten om te zien wat er precies aan de hand is in de VS.

Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) wijst er volgens de krant op dat Nederland al strengere regels heeft voor de damppijpjes dan de VS, zoals een leeftijdsgrens voor verkoop, een reclameverbod en beperking voor de hoeveelheid nicotine. Blokhuis zegt in gesprek te willen met de Amerikaanse FDA: 'Ik wil weten of er nieuwe inzichten zijn waarmee we in Nederland rekening moeten houden.'

Bron: ANP