Vrouwen hebben gemiddeld een hogere kans om te overlijden in het eerste jaar na een hartaanval dan mannen. Dat blijkt uit onderzoek van de Technical University of Munich, meldt Nu.nl.

Gemiddeld 10 jaar ouder

Vrouwen zijn gemiddeld 10 jaar ouder als zij een hartaanval krijgen en zij hebben vaker last van ziektes. De onderzoekers wilden weten of er een grotere kans op overlijden was als risicofactoren als leeftijd en ziekte buiten beschouwing werden gelaten.

Vrouwen overlijden 1,5 keer vaker

Voor het onderzoek werd de data van 4100 personen geanalyseerd die was verzameld in twee eerdere onderzoeken. Het aantal sterfgevallen was vijf jaar na een hartaanval bij mannen en vrouwen bijna hetzelfde. Wel bleek dat vrouwen in het eerste jaar na een hartaanval gemiddeld 1,5 keer zo vaak overlijden dan mannen.

De oorzaak van dit verschil is niet duidelijk, daar is meer onderzoek voor nodig. De gezondheid van patiënten moet volgens de onderzoekers het eerste jaar na een hartaanval goed in de gaten worden gehouden.

Nederland

Jaarlijks overlijden in Nederland 21.000 vrouwen aan een hartaanval. Het aantal vrouwen dat overlijdt door hart- en vaatziekten, is groter dan het aantal mannen met dezelfde aandoening. De Hartstichting liet eerder dit jaar weten meer geld te steken in onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen. Klachten van vrouwen zijn vaak anders dan bij mannen en worden nog steeds niet goed herkend, zodat de zorg achterblijft.

Bron: Nu.nl