Een groot deel van de vrouwen in Nederland weet niet goed hoe ze signalen van borstkanker kunnen herkennen. Ook dat het bekijken van de borsten belangrijker is dan het voelen, weet 70 procent niet, blijkt uit een onderzoek van het Alexander Monro Ziekenhuis. Dit schrijft het AD.

Het onderzoek laat ook zien dat 20 procent van de vrouwen niet direct naar de huisarts gaat als er veranderingen te zien zijn aan de borsten. Ook checkt 20 procent nooit haar eigen borsten. Reden genoeg voor het ziekenhuis om te beginnen met de campagne 'ken je borsten'.

Misstanden over zelfonderzoek

'De cijfers bevestigen wat wij vaak horen: er zijn nog volop misverstanden over het "zelfonderzoek". Zo is het mantra "voel een keer per maand aan je borsten" maar blijven hangen, terwijl wij als professionals allang weten dat het belangrijker is goed naar je borsten te kijken. Bovendien zijn vrouwen nog steeds terughoudend om naar de arts te gaan. Angst speelt een rol, maar ook het gevoel dat ze dan een "zeur" zijn', zegt directeur en oncologisch chirurg Marjolein de Jong tegen AD.

Volgens De Jong kunnen sommige signalen pas opgepikt worden als vrouwen regelmatig hun borsten bekijken. 'Dan gaat het bijvoorbeeld om aanhoudende schilferende huiduitslag, roodheid of sinaasappelhuid. Daarvan denken vrouwen vaak: ach, een beetje ontsteking of eczeem, gaat wel over. En nee, deze dingen hoeven niet per se op borstkanker te wijzen, maar je moet er alert op zijn en je laten onderzoeken.'

'Hoe eerder hoe beter'

De overlevingskansen zijn volgens De Jong veel groter als je er in een vroeg stadium al bij bent. Daarnaast benadrukt ze dat het borstonderzoek dat vrouwen vanaf 50 jaar krijgen aangeboden, niet betekent dat je niet meer hoeft op te letten. 'Dat onderzoek is een momentopname. Het is niet zo dat je dan twee jaar geen borstkanker meer kan krijgen', aldus De Jong.

Jaarlijks sterven in Nederland ongeveer 3200 vrouwen aan borstkanker. Ruim 17.000 vrouwen krijgen per jaar te maken met de ziekte, als je het 'voorloperstadium' meetelt.

Bron: AD