Een 24-jarige vrouw is in Londen bevallen nadat artsen haar vruchtbaarheid hadden hersteld door gebruik te maken van een eierstok die was verwijderd en ingevroren toen ze negen jaar oud was. Voor zover bekend is ze de eerste die een kind krijgt dankzij ovariumweefsel dat dateert van voor de intrede van haar puberteit.

De gelukkige moeder Moaza Al Matrooshi, geboren in Dubai, sprak woensdag tegen de BBC van een wonder. Volgens de specialisten die haar behandelden is het medisch een grote stap voorwaarts. Moaza werd geboren met de bloedafwijking beta-thalassemie. Voordat ze een beenmergtransplantatie onderging, kreeg ze chemotherapie. Omdat die doorgaans tot onvruchtbaarheid leidt, besloten de artsen haar rechter eierstok te redden en in te vriezen.

Gezonde zoon

Het bewaarde weefsel werd vorig jaar in vijf repen geïmplanteerd, op haar niet meer functionerende linker ovarium en voor een klein deel naast de baarmoeder. De ingreep slaagde wonderwel. De jonge vrouw die de overgang achter de rug had, kreeg een normale hormoonspiegel terug en ging weer ovuleren. Om de kans op een zwangerschap te vergroten, werd een aantal gewonnen eicellen 'in de reageerbuis' bevrucht, met een gezonde zoon als resultaat.

Bron: ANP