'Ik ben zo blij, ik was totaal afgeleid. Ik voelde wel dat ze bezig waren met mijn arm, maar mijn angst was helemaal weg', vertelt dialyse-patiënt Emmie Verhoef aan het Catharina Ziekenhuis. Het ziekenhuis is sinds begin deze maand begonnen met een experiment waarbij patiënten tijdes hun behandeling, bijvoorbeeld tijdens een nierdialyse, een bril met virtual reality (VR) op krijgen.

Nierpatiënten moeten vaak drie keer per week dialyseren, waarvoor ze worden 'aangeprikt'. Zo'n behandeling kan erg vervelend zijn voor de patiënt, en zij kunnen er dan ook erg angstig van worden, aldus Josine Kamerling, teamleider Nierziekten. Nierpatiënt Emmie testte de bril tijdens een dialysebehandeling. Zij vertelt aan het ziekenhuis dat ze nooit had verwacht dat het effect zo groot zou zijn: 'ik was even in een heel andere wereld'.

'In een audiovisuele koker'

'Dit is wel het gedroomde scenario', vertelt woordvoerder Roel Rambags aan Zorgnu. Omdat het experiment net gestart is, is het afwachten hoe andere patiënten het ervaren. Op drie afdelingen van het ziekenhuis kunnen patiënten een vr-bril proberen: de dialyse afdeling, pijnpoli en de afdeling Radiologie.

Het voordeel van een VR-bril? 'Je bent helemaal afgesloten, je krijgt niks mee van je eigenlijke omgeving. Als je tv-kijkt weet je dat er aan de linkerkant van je wat gebeurt, dat er bloed wordt geprikt. Je zit met een VR-bril echt in een audiovisuele koker'.

Ook gebruikt ter voorbereiding op MRI- of CT-scan

Uiteindelijk zal moeten blijken wat het beste is om via een bril aan de patiënt te laten zien. 'Ik verwacht dat patiënten dat uiteindelijk zelf mogen kiezen. Sommige mensen hebben meer met natuur, anderen vinden het leuker om door een drukke stad te lopen', legt hij uit.

De bril wordt niet alleen gebruikt om iemand 'af te leiden' tijdens een behandeling, een patiënt kan zo ook voorbereid worden op een CT- of MRI-scan, aldus Rambags. 'Zodat mensen het vooraf al kunnen beleven, en weten: dit houdt zo'n scan in, dit kunnen commando's zijn die ik krijg, in deze ruimtes kom ik allemaal'.

Hoe gaat het in zijn werk? Bekijk de video van het Catharina Ziekenhuis:

Foto + video: Catharina Ziekenhuis Eindhoven