Een virtual reality-bril is net zo effectief tegen hoogtevrees als een reguliere behandeling. Onderzoekers aan de Vrije Universiteit (VU) en de Universiteit Twente ontwikkelden de smartphone-app ZeroPhobia tegen hoogtevrees. Dit meldt AT5.

Naast de ZeroPhobia-app heb je een simpele kartonnen vr-bril nodig. De app is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie (CGT). Testpersonen hadden na het onderzoek veel minder last van hun hoogtevrees. Volgens VU-onderzoeker Tara Donker zijn de resultaten vergelijkbaar met die van de reguliere therapie. 'We kunnen nu CGT voor fobieën aanbieden zonder tussenkomst van een therapeut, maar gewoon met de smartphone van de patiënt en een VR-bril die nog geen 10 euro kost', zegt Donker tegen AT5.

Blootstellen aan enge situaties

'Patiënten worden in de VR-omgeving geleidelijk blootgesteld aan situaties die zij eng vinden. In het geval van hoogtevrees staan ze bijvoorbeeld op een hoog gebouw of balkon. Op die manier leren ze stapje voor stapje omgaan met hun angst. Omdat ze weten dat de VR-omgeving niet echt is, zijn ze sneller bereid met hun angst aan de slag te gaan', zegt Donker.

Betaalbaar houden van gezondheidszorg

De app is thuis te downloaden. Dat is fijn voor patiënten die niet naar een arts of specialist willen of kunnen. Volgens Donker kan de app in de toekomst ook een uitkomst zijn voor mensen met vliegangst, claustrofobie of bijvoorbeeld spinnenangst. 'Ik denk dat ZeroPhobia laat zien dat stand-alone toepassingen kunnen bijdragen aan het betaalbaar houden van onze gezondheidszorg en een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de kwaliteit van onze zorgsystemen', aldus Donker.

Bron: AT5