Er moet worden gewacht met het versoepelen van anti-coronamaatregelen tot aan een aantal specifieke voorwaarden is voldaan. Dat adviseert het zogenoemde Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM aan het kabinet, de belangrijkste raadgever van de regering in de coronacrisis. De 'transitiestrategie', kan pas beginnen als aan vijf voorwaarden voldaan is. Die worden opgesomd in de brief met het advies die het ministerie van VWS heeft gekregen en waarover de NOS beschikt.

Het besmettingsgetal - het aantal mensen dat door één patiënt wordt besmet - moet 'geruime tijd' kleiner zijn dan één. Verder kan het versoepelen van de maatregelen pas beginnen als 'het zorgsysteem, ic's inbegrepen, niet langer overvraagd is en de kans gekregen heeft zich te herstellen' en er 'voldoende testcapaciteit is'.

Ook moeten er 'voldoende capaciteit en mogelijkheden voor bron- en contactopsporing beschikbaar zijn, inclusief de capaciteit om grote datastromen te analyseren, ook op regionaal niveau."'

Tenslotte moeten er 'meetinstrumenten beschikbaar zijn die de effecten van de transitie snel kunnen oppikken' (zoals het permanente grieponderzoek dat 44 huisartsenpraktijken doen, red.).

Bron: ANP