De Duitse natuurgenezer Klaus Ross is zojuist door de rechtbank in Krefeld veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke gevangenissstraf. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van drie patiënten, waaronder twee Nederlanders. Het Duitse Openbaar Ministerie heeft drie jaar cel tegen de man geëist.

Ross behandelde in 2016 een aantal Nederlandse kankerpatiënten in het Duitse dorpje Bracht, vlak over de grens bij Roermond. Als gevolg van deze behandelingen overleden twee mannen en een vrouw. Justitie gaat ervan uit dat deze mensen overleden na een flinke overdosis van het alternatieve middel 3-broompyruvaat (3-BP), een glucoseremmer. Dit middel was niet goedgekeurd als geneesmiddel, al was het verder niet verboden om het middel toe te passen. Door het gebruik van een ongeschikte weegschaal en het niet zorgvuldig wegen van patiënten om de gewenste dosis te bepalen, kregen patiënten aanzienlijk meer van de stof toegediend dan algemeen wordt aangeraden. Onder de doden zijn een 55-jarige man uit Apeldoorn en een vrouw van 43 uit Wijk en Aalburg.

Ernstige hersenschade

Justitie stelt dat een forse overdosis 3-BP tot ernstige hersenschade en vervolgens tot de dood van de drie patiënten heeft geleid, en dat kan Ross verweten worden. Extra kwalijk is dat Ross volgens justitie wist dat hij te maken had met een gevaarlijke stof die tot ernstige bijwerkingen kan leiden. 'Hij ging om met een levensgevaarlijke stof', aldus de officier van justitie. 

Volgens de rechters had Ross vooraf de veiligheid van het poeder moeten controleren. Dat heeft hij niet gedaan. 'We weten niet wat u verkeerd heeft gedaan', hield de rechtbank Ross voor. 'Maar de fouten die er zijn gemaakt, zijn door u gemaakt.'

Regels van de geneeskunst genegeerd

In de drie fatale gevallen heeft Ross volgens justitie niet gecontroleerd hoe hoog de dosis van het middel was. Omdat hij daarnaast ook gebruik maakte van een ongeschikte weegschaal, meent justitie dat hij de regels van de geneeskunst moedwillig heeft genegeerd. 

Geen strafblad

In het voordeel van Ross spreekt volgens de officier van justitie dat hij geen strafblad heeft. Aan zijn oprechtheid wat betreft de wens om mensen te helpen wordt ook niet getwijfeld, en dat hij door het gebeurde zijn beroep niet meer kan uitoefenen wordt tevens gezien als een verzachtende omstandigheid. Ross, die beloofd heeft nooit meer actief te zijn als natuurgenezer, werkt tegenwoordig als zelfstandig verpleger en moet rondkomen van ongeveer 1.100 euro per maand, zo verklaart hij desgevraagd aan de rechtbank.

Ross betuigt spijt in rechtbank

De advocaat van Ross hield eerder vandaag haar pleidooi. Ze pleitte voor vrijspraak, of op zijn minst een milde voorwaardelijke gevangenisstraf. Sinds de fatale dag op 27 juli 2016 is zijn vrouw van hem gescheiden en wil zijn zoon niets meer met hem te maken hebben. In een emotioneel laatste woord zei een snikkende Ross het gebeurde te betreuren. 'Ik vind het heel erg', zei hij. 'Ik zou willen dat ik het weer goed kon maken. Maar dat gaat niet.'

De rechtbank deed rond half twee 's middags uitspraak. De rechtbank hield er in haar vonnis onder meer rekening mee dat Ross de dood van de drie patiënten diep betreurt, er geen opzet in het spel was en dat de man een bevlogen hulpverlener was. Ook wordt de kans op recidive als laag ingeschat.

Geen duidelijkheid over hoger beroep

Ross weet nog niet of hij in hoger beroep gaat, wel stelt hij blij te zijn dat hij niet de cel in hoeft. Ook het Openbaar Ministerie heeft een week de tijd om te beslissen of ze in beroep gaan tegen de uitspraak.

Bron: ANP