Een 41-jarige voormalige zorgwerker heeft volgens justitie vier jaar lang een schrikbewind gevoerd bij Villa Anderz in Amsterdam-Noord door bewoners te bedreigen, vernederen, mishandelen en bestelen. Dat bleek maandag tijdens een eerste regiezitting bij de rechtbank in Amsterdam. De vrouw ontkent.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) schiep de vrouw - Sonja L. uit Purmerend - in Villa Anderz een 'intimiderende en onveilige omgeving'. De bewoners - mensen met een verstandelijke beperking - kregen te maken met geweld of werden ermee bedreigd, moesten hun bankpassen en pincodes afgeven en werden vernederd, gekleineerd en uitgescholden. 'Alle grenzen zijn ver overschreden. Er werd tegen ze geschreeuwd, ze werden op de gang gezet en moesten soms gaan zitten als een hond', aldus de aanklaagster.

Begeleiding schoot tekort

De raadsvrouw van L. stelde dat de toenmalige werkgever - Stichting Cordaan - destijds mogelijk is tekortgeschoten in de begeleiding van de vrouw op de werkvloer. De advocaat kreeg van de rechtbank onder meer toestemming een toenmalige leidinggevende en een deel van de bewoners als getuige te verhoren. Dat laatste gebeurt in een speciale beschermde omgeving door gecertificeerde verhoorders.

Schadeclaim

Van de slachtoffers hebben er inmiddels zes een advocaat in de arm genomen om een schadeclaim voor te bereiden tegen L., die zich ook moet verantwoorden voor verduistering en valsheid in geschrifte.

De getuigenverhoren zijn de komende maanden. Het is nog niet bekend wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld.

Bron: ANP