Macrogetextureerde borstimplantaten en borstimplantaten van polyurethaan worden voorlopig niet meer door Nederlandse plastisch chirurgen gebruikt. Dat heeft de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) besloten nadat bekend werd dat Frankrijk de borstimplantaten verbiedt.

De voornaamste reden voor het verbod in Frankrijk is het verband dat wordt gelegd tussen borstimplantaten en BIA-ALCL, een vorm van lymfklierkanker. De Nederlandse minister voor Medische Zorg, Bruno Bruins, besloot daarop plastisch chirurgen te vragen de implantaten voorlopig niet meer te gebruiken. De NVPC heeft leden (plastisch chirurgen) opgeroepen daar gehoor aan te geven.

Op verzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) doet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nu onderzoek naar de borstimplantaten. Het RIVM bekijkt of er ook in Nederland acties nodig zijn. De minister wil voor het meireces 'duiding van de wetenschappelijke onderbouwing van het Franse besluit', schrijft hij in een kamerbrief.

Preventief verwijderen: vergoeding verzekeraar?

Het AVROTROS-programma Radar besteedde meerdere keren aandacht aan implantaten en borstimplantaten. Jacqueline Veltkamp vertelde op 11 februari in een uitzending dat zij  preventief de borstimplantaten wil laten verwijderen, maar dat ze niet kan rekenen op een vergoeding van haar verzekeraar voor die ingreep.

Tijdens een bijeenkomst van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) pleitte de Nederlandse expert Jan Willem Cohen Tervaert voor een stop op de borstimplantaten totdat de veiligheid ervan bewezen is.

Implant Files

Wereldwijd is er, na publicaties van de Implant Files, onrust rondom borstimplantaten en implanten. Radar en dagblad Trouw waren de initiatiefnemers van een internationaal onderzoek naar implantaten, de Implant Files. Wat bleek: controle op medische hulpmiddelen en implantaten is wereldwijd zo gebrekkig dat ernstige bijwerkingen lang onopgemerkt blijven en levens in gevaar komen.

Heb jij binnenkort een gesprek met je arts over een implantaat? Gebruik dan deze checklist om je voor te bereiden. 

Maandag 8 april besteedt Radar aandacht aan dit nieuws. Kijk om 20:30 uur op NPO 1 naar Radar.