De uitbreiding van het vaderschapsverlof van twee naar vijf dagen gaat voorlopig in de ijskast. Het wetsvoorstel is woensdag door de Tweede Kamer controversieel verklaard. De drie dagen extra onbetaald ouderschapsverlof zou eigenlijk per 2019 van kracht worden.

Het voorstel heeft een grote financiële impact en dient daarom aan de formatietafel te worden behandeld, zei VVD'er Dilan Yesilgöz. Zij kreeg onder meer steun van het CDA en D66, hoewel die partijen voor uitbreiding van het verlof zijn. VVD, CDA, D66 en GroenLinks onderhandelen momenteel over de vorming van een nieuw kabinet.

'Besluit is onbegrijpelijk'

Linkse partijen waren er niet blij mee. De financiën zijn geregeld en er is geen enkele reden om het uit te stellen, stelde SP'er Bart van Kent. Gijs van Dijk van de PvdA vindt het besluit onbegrijpelijk.

Het wetsvoorstel is van de hand van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher. Die vindt de wens van de VVD om het besluit controversieel te verklaren 'bizar en ouderwets', twitterde hij. De PvdA wil dat de uitbreiding van het vaderschapsverlof van twee naar vijf dagen zo snel mogelijk doorgaat. Asscher kondigde stappen aan. Hij gaat proberen te bereiken dat de Tweede Kamer dinsdag het voorstel van de probleemlijst schrapt. Dat zei hij in het radioprogramma Dit is de Dag op NPO Radio 1.

'Graaien in de snoepdoos van bedrijven'

Over uitbreiding van het verlof wordt al jaren gesproken. De werkgevers zijn tegen uitbreiding. Werkgeversorganisatie MKB-Nederland zei eerder dat het kabinet met de uitbreiding zou 'graaien in de snoepdoos' van de bedrijven. Nederland heeft in Europa samen met Ierland en Zwitserland de slechtste verlofregeling van Europa.

Bron: ANP