Het sterftecijfer was vorige week voor het eerst in maanden lager dan normaal. Er overleden ongeveer 2.850 mensen, zo'n 200 minder dan gebruikelijk is in deze tijd van het jaar. Daarmee lijkt een einde te komen aan een periode waarin het aantal sterfgevallen duidelijk hoger was vanwege het nieuwe coronavirus. Dat melden onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het verbaast de onderzoekers niet dat het sterftecijfer lager ligt dan normaal. Het is gebruikelijk dat een piek in het aantal sterfgevallen wordt opgevolgd door een dal. Dat was ook zo na de griepepidemie in 2018. De reden hiervoor is dat een deel van de mensen onder normale omstandigheden nu zou overlijden. Zij overleden in de afgelopen maanden echter al aan de gevolgen van COVID-19, waardoor het sterftecijfer destijds hoger werd en nu dus lager, zo legde CBS-socioloog Tanja Traag eerder uit.

Er overlijden nog steeds mensen aan het coronavirus

Het CBS en RIVM benadrukken dat dit lage sterftecijfer niet betekent dat er geen mensen meer overlijden aan het nieuwe coronavirus. Het RIVM heeft weet van 159 patiënten die vorige week zijn overleden aan het virus. Vermoedelijk zijn in werkelijkheid nog meer mensen overleden aan COVID-19. Niet iedereen die overlijdt door het virus wordt ook zo geregistreerd. Wie niet is getest, belandt namelijk niet in de dagelijkse statistieken van het RIVM.

Pieken en dalen duidelijk terug te zien

Het beeld dat een piek wordt opgevolgd door een dal komt ook terug als wordt gekeken naar de leeftijd van mensen die zijn overleden. Vorige week overleden met name minder tachtigplussers dan gebruikelijk. Mensen in deze leeftijdsgroep overleden juist vaker toen het coronavirus veel slachtoffers eiste.

Vorige week overleden elf procent minder vrouwen dan gebruikelijk en drie procent minder mannen. Traag vermoedt dat dit verschil zo groot is omdat het coronavirus onder vrouwen veel slachtoffers heeft geëist die al kwetsbaar waren. Onder normale omstandigheden was een deel daarvan nu overleden. Bij mannen was te zien dat een veel bredere groep overleed aan COVID-19, ook zij die vermoedelijk veel langer hadden geleefd als het virus er niet was geweest. Die laatste groep was onder normale omstandigheden nu niet overleden.

Gebaseerd op merendeel gegevens

De onderzoekers weten nog niet precies hoeveel mensen vorige week zijn overleden, omdat zij nog niet alle overlijdensberichten hebben ontvangen. Daarom hebben zij een schatting gemaakt op basis van ongeveer 85 procent van de gegevens.

Bron: ANP