Voor het voorkomen van een kater blijkt de volgorde van het drinken van wijn en bier niet uit te maken. Het spreekwoord 'bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier' klopt dus niet. Dit blijkt uit een onderzoek van de Duitse Witten/Herdecke-universiteit.

Het onderzoek werd gedaan met een groep van negentig studenten. Dertig van hen dronken eerst bier dan wijn, dertig dronken eerst wijn dan bier, en de overige dertig alleen het een of het ander. Een week later werden de eerste twee groepen omgedraaid.

Informatie al heel lang bekend

Volgens Marjan Heuving, woordvoerder bij Trimbos instituut, is deze informatie al heel lang bekend. 'De boodschap is dat je gewoon niet te veel moet drinken. En een kater is een soort natuurlijke rem op te veel drinken. Dat heeft niks te maken met de volgorde waarin je drinkt of andere soorten drugs gebruikt.'

Lees ook: Wat kun je doen tegen een kater?

Vrouwen kunnen slechter tegen alcohol

In een artikel van de BBC wordt ook beschreven dat er wel een verschil is tussen mannen en vrouwen. Volgens Jellinek heeft dat verschillende redenen. Vrouwen zouden in de maag minder alcohol afbreken dan mannen, waardoor de alcohol uit eenzelfde glas sneller in de bloedsomloop terechtkomt. Ook hebben vrouwen een kleinere lever, waarvoor de alcohol langzamer wordt afgebroken.

Bron: ANP / Jellinek.nl