Voetbalclub Sparta Rotterdam heeft woensdag een meldpunt ingesteld voor slachtoffers van seksueel misbruik. De betaaldvoetbalorganisatie doet dit naar aanleiding van een melding van een jeugdspeler uit de jaren negentig die misbruikt zou zijn door een medewerker van Sparta. De betrokken medewerker was nog in dienst in Rotterdam maar is op non-actief gezet, meldt Sparta in een verklaring.

'Eenieder is op de hoogte gesteld van de melding omdat het gaat over een medewerker die tot gisteren nog vrijwilliger was bij ons', meldt Sparta, die een speciaal e-mailadres heeft geopend.

'Slachtoffers, meld je'

De Volkskrant meldde woensdag dat naast de jeugdspeler van Sparta ook een oud-jeugdspeler van eerstedivisieclub FC Eindhoven zich heeft gemeld bij het dagblad. Beide profclubs hebben gesproken met de oud-spelers en roepen andere slachtoffers zich op te melden.

Meerdere meldpunten

Begin mei kwam via diezelfde krant naar buiten dat jeugdspelers van PSV en Vitesse seksueel misbruikt zouden zijn in de jaren zeventig, tachtig en negentig. De Volkskrant opende een meldpunt en inmiddels zijn er vier profclubs waarover meldingen zijn binnengekomen. FC Eindhoven had na de melding van de jeugdspeler van stadgenoot PSV al een meldpunt geopend. 'Maar dat het zo snel zo dichtbij zou komen hadden we niet verwacht', zei voorzitter Frans Janssen in de Volkskrant.

Onderzoek naar seksuele intimidatie en misbruik in de sport

Dinsdag startte oud-minister Klaas de Vries voor de sportkoepel NOC*NSF met een groot onderzoek naar seksuele intimidatie en misbruik in de sport. Zijn commissie zal aanbevelingen doen aan sportorganisaties.

Bron: ANP