Teken kunnen niet alleen de ziekte van Lyme verspreiden, maar ook het alfa-gal syndroom. Tot nu toe werd gedacht dat alleen Amerikaanse teken deze kwaal met zich konden overbrengen, maar blijkbaar kunnen Europese teken dit ook. Het alfa-gal syndroom is een aandoening waarbij mensen een vleesallergie ontwikkelen.

Een reactie kan zijn dat een patiënt zwellingen of galbulten krijgt, maar het kan ook levensbedreigend zijn.

Het was al bekend dat de Amerikaanse 'Lone Star-teek' de vleesallergie konden veroorzaken. Tekenexpert Hein Sprong van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt: 'Deze teek komt niet in Europa voor, dus we namen dat ter kennisgeving aan. Maar toen hier in Nederland ook meldingen kwamen waarbij het er op leek dat mensen ineens herhaaldelijk ziek werden na het eten van vlees, ging er bij ons een belletje af.' Samen met twee allergologen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) doet Sprong onderzoek naar allergische reacties op tekenbeten.

Allergische reactie door 'alfa-gal'

In het speeksel van de bijtende teek zit 'alfa-gal'. Deze lichaamsvreemde stof heeft het kleine beestje eerder opgedaan bij het bijten van een ander zoogdier. Bij het bijten van een mens vindt de overdracht plaats, met als gevolg dat het immuunsysteem van de mens hierop kan reageren door het aanmaken van afweerstoffen tegen deze stof. Hanneke Oude Elberink, UMCG-allergoloog, zegt: 'Als iemand daarna vlees eet, kan een allergische reactie ontstaan'. Overigens zou de reactie zich alleen voordoen bij vlees van runderen, varkens, schapen en paarden. Bij het eten van wit vlees, van kippen en ander pluimvee zouden er geen problemen zijn.

Help, een teek! Wat nu?

Aantallen zijn niet bekend

Hoeveel mensen de allergie hebben is nog onbekend. 'Ik verwacht dat er veel mensen met klachten rondlopen die niet weten dat het hierdoor komt', stelt Oude Elberink. Het RIVM en de universiteit willen nu achterhalen hoeveel Nederlanders ermee te maken hebben.

Oude Elberink publiceerde over dit onderwerp een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor de Geneeskunde. Huisartsen namen daarna veel contact met haar op. 'We veronderstellen dat er veel mensen mee rondlopen zonder dat ze weten wat ze hebben. We hopen dat zij nu begrijpen wat er aan de hand is.'

Schapenteek

Het aantal tekenbeten is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Elk jaar worden er zo'n 1,3 beten geregistreerd. Niet alle Nederlandse teken zouden het alfa-gal met zich meedragen. De onderzoekers stellen dat het met name om de 'Ixodes ricinus' gaat. Deze teek, ook wel de schapenteek genoemd, is ook grotendeels verantwoordelijk voor het overdragen van de Borrelia-bacterie, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.

Fragment gemist: de ziekte van Lyme

Nieuwe tekenbeet kan de allergie doen opvlammen

Een oplossing is er op dit moment nog niet. Oude Elberink: 'We weten ook niet waarom bij de een het lichaam deze stof wel ziet als een binnendringer en de ander niet. Het enige wat we kunnen, is adviseren om uit te kijken voor teken en geen rode vleessoorten te eten. Een nieuwe tekenbeet lijkt de allergie weer te doen opvlammen. Maar een echte kant-en-klare remedie is er helaas nog niet.'

Bron: AD/Tekenrader