Zwangere vrouwen die te weinig vitamine D aanmaken, lopen twee keer meer risico een autistisch kind te krijgen. Dit blijkt uit Rotterdams onderzoek waar het AD woensdag over schrijft.

Aan het onderzoek deden 4.000 zesjarigen en hun moeders mee. Bij de tachtig kinderen met autisme hadden hun moeders tijdens de zwangerschap het grootste tekort aan vitamine D. Ook bij mildere vormen van de stoornis bleken moeders vaker met een tekort te kampen.

Het advies van de Gezondheidsraad is om tien microgram vitamine D te slikken. Toch doen niet alle toekomstige moeders dit. Onderzoeker Henning Tiemeier, hoogleraar psychiatrie, constateert dat zes jaar geleden 15 procent van de onderzochte moeders vitaminetabletten slikte.

Hersenontwikkelingsstoornis

Vitamine D zorgt ervoor dat de hersens voorzien zijn van voldoende neurotransmitters. Dit zijn stoffen die hersencellen met elkaar laten communiceren. Bij een tekort aan deze stoffen is er kans op een hersenontwikkelingsstoornis.

Tiemeier vertelt dat de kans op autisme nog altijd klein is: '1,5 procent van de kinderen krijgt het en er zijn ook andere factoren die het veroorzaken, zoals genetische. Maar aangezien we zoveel mogelijk aandoeningen willen voorkomen, blijkt nu dat vitamine D een hulpmiddel kan zijn.'

Bron: ANP/AD.nl