De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde waarschuwde vrijdag voor vitamine D-druppels met propylgallaat (E310). Het middel is niet getest op kinderen die hoogstens een jaar oud zijn, dus het is niet met zekerheid te zeggen of het veilig voor ze is.

Propylgallaat is een middel dat fabrikanten gebruiken om bederf tegen te gaan, waaronder in twee vitamine D-supplementen van het merk Davitamon, zo bleek uit onderzoek van RTL Nieuws. Dit zijn supplementen op waterbasis. NVK-voorzitter Károly Illy zegt dat de toevoeging niet nodig is bij supplementen op oliebasis.

Is het gevaarlijk voor mijn kind?

Volgens Illy is er geen reden tot paniek. Er is geen bewijs dat het schadelijk is voor een kind, maar omdat het effect van propylgallaat nog niet op kinderen onder 1 jaar is onderzocht, kan er ook niet met zekerheid worden vastgesteld dat het niet schadelijk is. Bij oudere kinderen en volwassenen is vastgesteld dat het veilig is.

Om die reden adviseert de NVK aan ouders om het zekere voor het onzekere te nemen en kinderen onder de 1 jaar geen vitamine D-supplementen met propylgallaat te geven. Er zijn voldoende alternatieven waar de stof niet in zit.

Waarom heeft mijn kind vitamine D nodig?

Vitamine D is goed voor de groei van botten, tanden, spieren en het immuunsysteem. Kinderen onder de vier jaar maken het echter niet genoeg zelf aan en daarom is er een Europees advies om kinderen extra vitamine D te geven.

Vooral als je je baby voedt met moedermelk is het verstandig om je kind extra vitamine D te geven. Volgens Illy zit er in flesmelk wel genoeg vitamine D, maar is het ook daarmee verstandig om extra vitamine D te geven. Je geeft immers makkelijker te weinig dan te veel.

Bronnen: RTL Nieuws / Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde