Inname van niacine, beter bekend als vitamine B3, kan de kans op een miskraam verkleinen of een geboortedefect voorkomen. Dat beweren wetenschappers in een onderzoek gepubliceerd in het geneeskundige tijdschrift The New England Journal of Medicine.

De wetenschappers hebben de genen van vier families onderzocht, omdat deze families kampen met bovengemiddeld veel miskramen en geboortedefecten. Hierbij is opgevallen dat twee genmutaties van invloed hebben op de productie van nicotinamideadeninedinucleotide (NAD). NAD is een cruciaal molecuul voor ontwikkeling en herstel van genen.

In muizenembryo's zijn deze mutaties nagebootst, waaruit is gebleken dat de pasgeboren muizen dezelfde geboortedefecten hadden als menselijke baby's. Beide hadden een tekort aan NAD.

In het lichaam wordt vitamine B3 omgezet in NAD. De wetenschappers besloten daardoor om de vitamine in het drinkwater van zwangere muizen toe te voegen. Als gevolg hiervan zijn er enkel nog maar gezonde muizen geboren.

Extra vitamine B3

Onderzoekster Sally Dunwoodie stelt dat door de uitkomsten van het onderzoek in potentie het aantal miskramen en geboortedefecten drastisch verminderd kunnen worden.

In een volgend onderzoek wordt het NAD-gehalte van zwangere vrouwen gemeten. Als vrouwen hier een laag gehalte van hebben, kunnen ze extra vitamine B3 innemen. Vitamine B3 komt onder meer voor in vlees, vis, aardappelen, groente en aardappelen.

Bron: Nu.nl