Virtual reality gebruiken om kinderen voor te bereiden op een operatie. Op 15 maart wordt daar in het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis een project mee gestart.

Bij virtual reality zet je een bril op je hoofd met een ingebouwd beeldscherm. Door de bril zie je niet wat er echt om je heen gebeurt, maar kijk je rond in een digitale wereld. Die is op dat moment jouw realiteit. Vandaar ook de naam virtual reality, wat in het Nederlands gesimuleerde werkelijkheid betekent.

Op eigen tempo

Een kind krijgt beelden van het operatiecomplex en de anesthesieprocedure te zien. Op eigen tempo kan een kind kiezen naar welke kamers het gaat. Met de virtual reality-bril op legt een verpleegkundige en een anesthesist uit wat een kind te wachten staat.

70 procent kinderen bang voor operatie

Een kind meer op zijn gemak stellen voordat een operatie plaats gaat vinden is nodig. Elk jaar ondergaan 6000 kinderen een operatie onder algehele narcose in het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis. Van die kinderen ervaart 70 procent angst voor de ingreep. Het doel van het project is om dit aantal te verlagen.

King College Hospital

Het is niet voor het eerst dat een ziekenhuis virtual reality inzet op de kinderafdeling. Het Britse ziekenhuis Kings College Hospital ging in februari 2016 het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis al voor. Het Britse ziekenhuis ontwikkelde een Android-applicatie die kinderen moet geruststellen voor een MRI-scan.

Bron: NU.nl/Erasmus MC