Viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC verwacht de komst van een tweede coronagolf naar ons land. 'Hoe groot die is, dat hebben we voor een deel met ons eigen gedrag in de hand', zegt Koopmans in een interview met het AD. De adviseur van het kabinet sluit zich aan bij twee topexperts in Duitsland, die waarschuwen voor een tweede coronagolf, die mogelijk nog krachtiger is dan de eerste.

Koopmans denkt dat de mate waarin Nederlanders zich aan de adviezen houden meespeelt. 'Als je kijkt naar voorgaande grieppandemieën, dan verwacht je het wel. Maar we hebben nog nooit in de historie een pandemie gehad waarbij zoveel maatregelen zijn genomen, en zo nadrukkelijk gestuurd werd op het gedrag van mensen', legt Koopmans uit.

Immuniteit belangrijke, maar onduidelijke factor 

'Je weet niet in hoeverre we met de maatregelen onheil kunnen voorkomen. Of en hoeveel nieuwe golven er komen, hangt ook af van de mate waarin de mensen immuun worden voor het virus. Dat is ook al iets wat we nog niet weten. Als iedereen die het gehad heeft permanent immuun is, dan zal het meevallen. Is niemand immuun, dan blijf je met grote golven te maken krijgen. Het onderzoek dat op veel plaatsen wordt gedaan, gaat hopelijk belangrijke informatie opleveren', zegt Koopmans. 

RIVM: virus gaat vaker terugkomen

RIVM-kopstuk Jaap van Dissel verwacht ook dat de samenleving in de toekomst vaker met het coronavirus te maken zal krijgen. 'Het is niet een virus dat je op korte termijn kwijtraakt in een land als Nederland, met zoveel internationale contacten', zegt hij in een interview met NRC. 'Ik denk dat het virus zo breed verspreid is, dat het vaak weer gaat terugkomen.'

Bron: ANP