Het platform Stop Invasieve Exoten wil via de rechter afdwingen dat de vindplaatsen van de tijgermuggen in Veenendaal openbaar worden gemaakt. Volgens het platform wordt deze informatie ten onrechte achtergehouden.

'We willen weten waar de muggen gevonden zijn, maar dat wil de overheid vanwege de privacy niet vertellen', aldus Wilfred Reinhold.

Tijgermug in Veenendaal

De tijgermug werd vorig jaar op diverse plekken in Veenendaal gevonden. Het diertje komt van oorsprong niet voor in Nederland, maar kan ziektes als knokkelkoorts en zika overbrengen. Stop Invasieve Exoten zegt dat de exacte vindplaatsen relevant zijn om te achterhalen hoe de muggen in Nederland zijn terechtgekomen. Volgens het platform zijn de tijgermuggen waarschijnlijk via een bandenbedrijf in de buurt van Veenendaal binnengekomen. 'We gaan ervan uit dat dit via geïmporteerde banden is gebeurd.'

Import van autobanden

Het platform spande eerder een rechtszaak aan waarin werd gevraagd om strengere controle door de overheid van geïmporteerde autobanden. Die zaak verloor de organisatie.

Bron: ANP