Vijftigplussers die last hebben van chronische stress zouden meer kans hebben op het ontwikkelen van overgewicht. Een studie die gepubliceerd werd in het medische tijdschrift Obesity geeft dit aan. Onderzoekers keken naar het stressgehalte (cortisol) in haarplukken en vonden een verband tussen een hoge cortisolwaarde en overgewicht. Cortisol is een stof die vrijkomt bij stress.

Wetenschappers van de English Longitudinal Study of Ageing namen een haarpluk van twee centimeter af, wat gelijkstaat aan 2 maanden haargroei. De haarplukken werden afgenomen bij 2500 Britse mannen en vrouwen tussen de 54 en 87 jaar.

'Resultaten zijn overtuigend bewijs'

De onderzoekers stuitten op een correlatie tussen een grotere hoeveelheid cortisol en een brede tailleomtrek en body mass index. De body mass index is een index die de verhouding tussen lengte en gewicht aangeeft. Hoofdonderzoeker Sarah Jackson: 'Deze resultaten zijn overtuigend bewijs dat chronische stress verband houdt met een hoger niveau van overgewicht.'

Receptoren in buikvet

Het verband tussen een hoog stressgehalte en overgewicht is mogelijk te verklaren door receptoren die in het buikvet zitten. Volgens Menselijk Lichaam is een receptor een cel of weefselelement dat gevoelig is voor prikkels. Als cortisol wordt afgegeven dan worden die receptoren geactiveerd.

Wisselwerking

Om het verband tussen cortisol en overgewicht beter vast te kunnen stellen moet er nog meer onderzoek gedaan worden. Het verband zou namelijk ook omgekeerd kunnen werken. Veel te zwaar zijn kan ook resulteren in veel stress, bijvoorbeeld door medische gevolgen die mensen ondervinden omdat zij te zwaar zijn.

Kinderen en cortisol

Het onderzoek wordt doorgezet, elke vier jaar wordt het cortisolgehalte en het gewicht van de deelnemers vastgelegd. Er is al eerder onderzoek gedaan naar een verband tussen cortisol en overgewicht. Het Erasmus Medisch Centrum kwam vorig jaar oktober met een onderzoek waaruit bleek dat kinderen met een hoge cortisolwaarde bijna tien keer zo vaak obees zijn in vergelijking met kinderen met een lage cortisolwaarde.

Meer weten over stress? Kijk dan hier!

Bron: NU.nl/Menselijk Lichaam