Vijftien Nederlandse ziekenhuizen kampen met ernstige financiële problemen. Twee ziekenhuizen staan zelfs op de rand van de afgrond. Dat blijkt uit cijfers die De Telegraaf heeft opgevraagd bij het Waarborgfonds voor de Zorgsector (WFZ).

Verhoogde risicobewaking

Bij dit fonds zijn tachtig van de circa honderd Nederlandse ziekenhuizen aangesloten. Vijftien ziekenhuizen staan onder 'verhoogde risicobewaking'. Volgens adviesbureau EY worden de financiële problemen veroorzaakt door de harde onderhandelingen met zorgverzekeraars over de prijzen van behandelingen en ook steeds duurdere medicijnen spelen een rol.

Alarmfase rood

Het WFZ, dat veel leningen verstrekt aan zorginstellingen, houdt bij deze ziekenhuizen de vinger aan de pols om te voorkomen dat de financiële problemen nog groter worden. Voor twee ziekenhuizen is het alarmfase rood. Zij staan op omvallen. 'Wij zouden niet verbaasd zijn als we op een gegeven moment bericht krijgen dat de stekker eruit is getrokken', zegt WFZ-directeur Herman Bellers. Om welke ziekenhuizen het gaat, wil hij niet zeggen.

Gisteren maakte accountants- en adviesbureau BDO nog bekend dat Nederlandse ziekenhuizen in 2017 gemiddeld beter presteren op financieel gebied dan in 2016. Wel steeg het aantal ziekenhuizen met een onvoldoende voor hun financiële prestaties.

Bron: ANP/Telegraaf