Vijf procent van de mantelzorgers vindt de zorg voor een partner met dementie zo zwaar dat zij zelfmoordgedachten hebben. Epidemioloog Karlijn Joling van het VUmc concludeert dat na onderzoek.

Uit eerder onderzoek van het VUmc werd al bekend dat veertig procent van de mantelzorgers, die zorgt voor een partner met dementie, met ernstige depressies kampt. Nu blijkt dus dat vijf procent denkt aan zelfmoord of zelfbeschadiging.

Heb jij hulp nodig? Je kunt contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Die stichting kun je bellen op 0900 0113 (24/7 bereikbaar), of ga naar 113.nl.

'Mantelzorgers met demente partners zijn ongelukkiger en eenzamer'

Joling analyseerde gegevens van 192 mantelzorgers gedurende een periode van twee jaar. Iedere drie maanden moesten de mantelzorgers vragenlijsten invullen. Wat opviel was dat in het tweede jaar van mantelzorgverlening de suïcidale gedachten het vaakst aanwezig waren. Joling zegt tegen het AD dat de oorzaak daarvoor is dat de zorg dan zwaarder wordt, de partner achteruitgaat, het gedrag van de partner verandert en dat de partner steeds minder dingen zelfstandig kan. Mantelzorgers met demente partners voelen zich volgens Joling ongelukkiger en eenzamer dan hun lotgenoten. Ook hebben ze meer last van gezondheidsproblemen en hebben ze het gevoel de zorg van hun partner niet goed aan te kunnen.

'Demente mensen blijven langer thuis wonen'

Alzheimer Nederland voerde vorig jaar een onderzoek uit onder 3400 mantelzorgers. Daaruit bleek één op de zes mantelzorgers overbelast of zwaar overbelast te zijn. Twee jaar daarvoor was dat nog tien procent. Een woordvoerder van Alzheimer Nederland wijt dat aan de keuze om mensen met dementie langer thuis te laten wonen. Ook krijgen mantelzorgers het steeds zwaarder. De woordvoerder noemt dat zorgwekkend.

'Zelfs een kopje koffie drinken wordt anders'

Van de ruim 270 duizend mensen met dementie woont zeventig procent thuis. Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers, geeft aan dat mantelzorgers die zorgen voor een familielid met dementie of voor een naaste met een psychiatrische aandoening het het zwaarst hebben. Mezzo-woordvoerder Fleur Kusters tegen het AD: 'Wanneer je partner dement wordt, veranderen zelfs de gewone dingetjes als een kopje koffie drinken. Plots moet je uitleggen wat een kopje is en dat je die aan het oortje moet oppakken.'

'Wereldje van een mantelzorger wordt kleiner'

Kusters vertelt dat het wereldje van een mantelzorger steeds kleiner wordt. 'Kan ik hem nog alleen laten? Gaat hij dan dwalen? Wat als hij het gas open laat staan? Vaak komt het erop neer dat de mantelzorger thuis blijft om ervoor te zorgen dat er niks mis gaat.'

'Bied mantelzorgers hulp aan'

Alzheimer Nederland en Mezzo hopen dat mensen uit de omgeving van de mantelzorger af en toe hulp willen bieden, zodat hij of zij even rust heeft. Ook willen zij dat een vaste hulpverlener, een zogeheten case-manager, mantelzorgers van begin tot eind bijstaat. Volgens Alzheimer Nederland gebeurt het nog te weinig dat de wijkverpleging de zorg oppakt, omdat hier lange wachtlijsten voor zijn.

Bron: AD