De Organisatie van Nederlandse Tandprothetici (ONT) en een klant van VGZ slepen de zorgverzekeraar voor de rechter omdat die weigert behandelingen van een tandprotheticus te vergoeden. Volgens de wet zijn zorgverzekeraars verplicht deze behandeling te vergoeden, stelt ONT vrijdag.

De zaak draait om een zeventigjarige patiënt uit Kerkrade die zichzelf niet goed kan verplaatsen. 'Door de weigering van VGZ kan de man niet langer thuis behandeld worden door zijn vaste tandprotheticus. Het is de enige zorgverzekeraar in Nederland die deze behandelingen niet vergoedt. De ONT benadrukt dat het een wettelijk erkend beroep is binnen de eerstelijnszorg, waar patiënten zonder verwijzing heen kunnen', aldus de koepelorganisatie.

Tandarts voert regie

Een woordvoerder van VGZ wilde inhoudelijk nog niet ingaan op de zaak. 'We hebben de dagvaarding nog niet ontvangen, die gaan we eerst bestuderen. Maar in algemene zin is het zo dat de tandarts de regie voert, die schakelt de protheticus in. Daar is eerst een verwijzing voor nodig, dan vergoeden wij het gewoon', aldus de zegsman.

De zaak dient begin volgend jaar bij de rechtbank Arnhem.

Bron: ANP