Zorgverzekeraar VGZ is gestopt met het beleggen in farmaceutische bedrijven die extreem hoge prijzen vragen voor medicijnen. VGZ stopte daarmee nadat het Zorginstituut die handelwijze van farmaceuten niet-ethisch heeft genoemd. De zorgverzekeraar laat dat weten na berichtgeving in de Volkskrant.

De krant schrijft dat zorgverzekeraars samen voor enkele miljoenen beleggen in bedrijven die torenhoge prijzen vragen voor hun geneesmiddelen, en concludeert dat dat strijdig is met het doel van verzekeraars om de zorgkosten zo laag mogelijk te houden. Het Zorginstituut, dat adviseert welke medicijnen er in het basispakket moeten, hekelde dat prijsbeleid al eerder, bijvoorbeeld in het geval van Spinraza, het peperdure medicijn tegen de zeer ernstige spierziekte SMA. Ook minister Bruno Bruins (Medische Zorg) vond dat die prijs van dit geneesmiddel wel lager kan.

'We moeten de zorg betaalbaar en toegankelijk houden'

Een woordvoerder van VGZ laat weten dat de hamvraag is: hoe kunnen wij een verzekerde recht in de ogen kijken wanneer wij beleggen in een bedrijf dat ervoor zorgt dat diezelfde verzekerde niet het medicijn krijgt dat hij nodig heeft? 'Wij moeten de zorg betaalbaar en toegankelijk houden. Daarom voelden sommige beleggingen ongemakkelijk.' Twee bedrijven, Gilead Sciences en Biogen, zijn inmiddels geschrapt uit de beleggingsportefeuille van VGZ.

Update 15.00 uur: Bruins wil in gesprek

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) wil van zorgverzekeraars weten hoe zij beleggingen in farmaceuten gebruiken om invloed op die bedrijven uit te oefenen. De minister gaat daarover met de verzekeraars in gesprek. Bruins wil van ze weten hoe zij hun invloed als aandeelhouders van de farmaceuten willen aanwenden. Bruins benadrukt dat er voor verzekeraars een code is opgesteld over verantwoord beleggen. 'Zij dienen zich hieraan te houden. Ik ga in gesprek met zorgverzekeraars over de vraag hoe zij hun rol benutten als aandeelhouder om te pleiten voor maatschappelijk verantwoorde prijzen.'

Ook de Kamer wil meer weten over de investeringen. Sharon Dijksma (PvdA) stelde in een debat voor de zorgverzekeraars uit te nodigen voor een gesprek in het parlement. 'De wereld op z'n kop dit! Zorgverzekeraars geven met deze omstreden beleggingen het verkeerde signaal!', aldus Dijksma.

Bron: ANP